Zbog topljenja večnog leda na Arktiku oslobodiće se metan

Foto-ilustracija: Pixabay

Među mnogobrojnim problemima koji bi mogli biti izazvani globalnim zagrevanjem jedan bi mogao značajno izmeniti prirodnu sredinu na Arktiku. Naime, iz morskih dubina će na površinu uskoro izbiti milioni kubnih metara metana.

Stručnjaci Tomskog politehničkog univerziteta otkrili su da je u blizini obale Rusije na Ledenom okeanu značajno porastao proces topljenja podvodnog večnog leda. Sam po sebi, proces topljenja podvodnog večnog leda potpuno je bezopasan. Međutim, dalji prirodni mehanizmi koje on može sa sobom povući smrtonosni su za prirodu: na površinu bi mogle izbiti ogromne rezerve smrtonosnog gasa metana.

Ove uznemirujuće nalaze naučnika potvrđuju i podaci koje su prikupili tokom arktičke ekspedicije sprovedene 2016. godine, zajedno sa naučnicima sa Pacifičkog okeanološkog instituta, Instituta za okeanologiju i Instituta za atmosfersku fiziku.

Najnoviji podaci o stanju podvodnog večitog leda bazirani su na činjenici da je osnovni deo leda u priobalju Istočnog Arktika čitav, što isključuje mogućnost destabilizacije hidrata metana koji se nalaze ispod njega. Međutim, nedavna merenja su pokazala da se topljenje večnog leda zbiva mnogo brže, brzinom do 18 centimetara godišnje što garantuje formiranje kanala za izlazak gasa na površinu.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti