U poboljšanje kvaliteta vode u Osijeku uloženo 8,7 miliona evra

U probni rad pušten je objekat za dvostepenu filtraciju koji je u sklopu postojećeg pogona za proizvodnju pijaće vode grada Osijeka, a vredan je 66,2 miliona kuna (8,7 miliona evra), s PDV-om. To znači dugoročnu sigurnost i ispravnost vode za ljudsku potrošnju na području grada Osijeka i okolnih područja, a prema svim evropskim standardima.

Foto: Hrvatske vode

Investicija dogradnje postojećeg pogona za proizvodnju pijaće vode u Osijeku jedan je od šest ugovora u okviru projekta Evropske unije „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Grada Osijeka“.

Neobrađena podzemna voda sa crpne stanice “Vinogradi“ kojom se snabdeva grad Osijek sadrži veće koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka i arsena koje prelaze maksimalne koncentracije dopuštene važećim zakonima i propisima, između ostalih i Direktivom EU o kvalitetu vode namenjene za ljudsku potrošnju. Cilj i zahtev dogradnje i tehničko-tehnoloških zahvata na postrojenju za preradu vode bio je dovesti arsen u prerađenoj vodi na nivo niži od 10 µg/L. Kao tehnološko rešenje odabrana je primena dvostepene absorpcije i filtracije i ozonizacije vode.

Ovim tehnološkim rešenjem – koje će prethoditi postupku prerade vode u postojećem postrojenju za preradu vode – uz korekciju pH vode sa sigurnošću će se postizati koncentracija arsena od 6 µg/L, čime je zadovoljen propisan kvalitet vode za ljudsku potrošnju.

Uz ostale goste svečanosti su prisustvovali ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoline i energetike Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je izrazio zadovoljstvo što se ovim projektom rešava veliki problem građana Osijeka i opština koje su na sistemu snabdevanja pitkom vodom osječkog Vodovoda. Realizacijom projekta poboljšao se kvalitet života i zdravlja ljudi koji tu žive te je čestitao svima koji su u projektu učestvovali: Vodovodu, Hrvatskim vodama i resornom Ministarstvu.

Izvor: Hrvatske vode

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti