Evropska komisija podržala dokument Hrvatske za čistu energiju na EU ostrvima

Evropska komisija zajedno s 14 država članica Evropske unije (HrvatskaKipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Portugal, Španija, Švedska) potpisala je Memorandum o razumevanju za sprovođenje Deklaracije o čistoj energiji za EU ostrva (Memorandum of Split), koji je pripremila Republika Hrvatska tokom svog presedanja Većem Evropske unije.

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energije Hrvatske

Tokom procesa pripreme Memoranduma vodilo se različitim zahtevima koji bi bili korisni za stanovnike evropskih ostrva poput onog za stabilniju saradnju za tranziciju na čistu energiju. Evropska ostrva, na kojima živi više od 15 miliona građana, mogu biti predvodnici tranzicije na čistu energiju korišćenjem novih tehnologija i primenom inovativnih rešenja.

S obzirom da Hrvatska ima više od 1.244 ostrva pri čemu se mnogi suočavaju s različitim izazovima, u Programu presedavanja poseban naglasak je dat potencijalu koji ostrva mogu da imaju pri tranziciji na čistu energiju.

Inicijativa „Čista energija za EU ostrva“ pokrenuta je 2017. godine tokom malteškog presedavanja Većem Evropske unije, kada je Evropska komisija zajedno s državama članicama potpisala političku deklaraciju (Deklaracija iz Valete). Cilj inicijative je ubrzati tranziciju na čistu energiju na evropskim ostrvima kako bi se pomoglo ostrvima da smanje svoju zavisnost od uvoza energije na način da što bolje koriste potencijal obnovljivih izvora energije. Kako bi olakšala proces tranzicije na čistu energiju na evropskim ostrvima, Evropska komisija je 2018. godine osnovala „Sekreterijat čiste energije za EU ostrva“, koje pruža podršku i pomoć pri pripremi projekata evropskim ostrvima.

Ovaj Memorandum predstavlja važan korak u promociji projekata za ubrzanje tranzicije na čistu energije na EU otocima. Ovime će se Memorandumom osigurati dalju podršku ostrvima u pripremi njihovih strategija za proces tranzicije na čistu energiju, istovremeno promovišući učešće, angažovanje i osnaživanje uloge građana. Osim toga, strukturirana saradnja olakšaće uloge energetskih zajednica na ostrvima.

Memorandum prepoznaje i važnost sprovođenja projekata usmerenih na povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije pomoću korišćenja inovativnih tehnologija, razvoja čistog i održivog saobraćaja, integracije elektroenergetskog sistema s drugim sektorima poput grejanja, hlađenja, ostrvskog vodenog sistema, a u skladu s potražnjom na ostrvima.

Na kraju, poseban naglasak u Memorandumu je stavljen na saradnju među ostrvima kad se radi o deljenju znanja i najboljih praksi jer samo na taj način možemo stvoriti jedinstvenu priliku za buduće generacije koje će, između ostalog, postaviti temelje klimatski neutralne Evrope.

Memorandum je dostupan na linku: https://eu2020.hr/Home/DocumentDownload/258

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energije Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti