Švajcarci koriste mobilnu aplikaciju koja prati lanac zaraze koronavirusom

Građani Švajcarske, odlukom Savezne vlade, na svoj mobilni telefon mogu da instaliraju aplikaciju koja treba da pomogne u praćenju lanca zaraze koronavirusom i upozori korisnike ukoliko su bili u kontaktu sa nekom zaraženom osobom.

Aplikacija anonimno meri dužinu kontakta i odstojanje prema drugim mobilnim telefonima. Ona beleži ako je korisnik u jednom danu sa nekom zaraženom osobom bio više od 15 minuta na udaljenosti manjoj od 1,5 metara. U tom slučaju, prema oceni stručnjaka, postoji verovatnoća prenošenja virusa.

Foto-ilustracija: Unsplash (Charisse Kenion)

Korisnici aplikaciju Svis-Covid mogu da instaliraju na svoje Epl ili Android mobilne telefone, pri čemu je na Androidu potrebna verzija 6 ili novija, a na Ajfonu aktuelna IOS verzija. Prema proceni operatora mobilne telefonije, u Švajcarskoj najmanje 80 odsto pametnih telefona ispunjava te uslove, preneli su švajcarski mediji.

Nakon instalacija, vlasnik telefona mora da ima uključenu blutut funkciju. Mobilni uređaj preko blututa šalje kodirane identifikacione brojeve.

Ukoliko neki korisnik aplikacije bude pozitivan na koronavirus, od švajcarskih lokalnih vlasti dobija kod, kojim se aktivira funkcija obaveštavanja u njegovoj mobilnoj aplikaci. Ona potom prvo automatski i anonimno šalje upozorenje svim korisnicima aplikacije sa kojima je zaražena osoba bila u bliskom kontaktu 48 sati pre manifestacije simptoma bolesti.

Upozorene osobe imaju mogućnost da pozovu info-telefon pohranjen u aplikaciji i da dobiju informacije o daljim koracima. Preko tog telefona dobiće i informaciju gde mogu besplatno da se testiraju na virus.

Savezne vlasti u svemu tome garantuju potpunu zaštitu privatnosti i ličnih podataka.

Aplikacija ne koristi nikakav GPS i ne memoriše gde se neki susret odvijao. Ona ne poznaje ni imena, brojeve telefona ili e-mejl adrese. Barata sa apstraktnim kodovima, koji se stalno menjaju kako bi se onemogućilo njeno dovođenje u vezu sa nekom konkretnom osobom.

Softver podatke koje prikupi pohranjuje na lokalnom mobilnom telefonu i ne prosleđuje ih u nekakve centralne baze podataka ili na centralne servere. Činjenica da su podaci pohranjeni u stotinama hiljada mobilnih telefona, onemogućava potencijalne hakere, ali i same proizvođače aplikacije, da ih zloupotrebe.

Na taj način su proizvođači želeli da osiguraju da niko ne može da rekonstruiše sa kim se vlasnik aplikacije sastajao i gde.

Poznato je da aplikacija ima određene slabosti. Tako, na primer, ne može da registruje da li su dve osobe prilikom kontakta bile razdvojene zaštitnim staklom, i u tom slučaju moguće je da vlasnik aplikacije bude alarmiran, iako ne postoji opasnost da se zarazi.

Sistem je razvijen po nalogu Savezne uprave za zdravlje (BAG) u Saradnji sa saveznom upravom za informatiku i telekomunikacije (BIT), tehničkim fakultetima u Cirihu i Lozani i švajcarskom firmom Ubik (Ubiue). Tokom pilot-projekta, informatički stručnjaci su aplikaciju testirali na različitim grupama stanovništva.

Direktor preduzeća Ubik Matijas Velig izjavio je da je od ponoći 25. juna, kada je puštena u javnost, aplikaciju aktiviralo oko 150.000 ljudi i da je sada u Švajcarskoj koristi više od 300.000 građana.

Izvor: EurActiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti