Hrvatska ističe važnost upotrebe čiste energije na ostrvima u EU

Ministri za energetiku održali su danas 15. juna poslednju neformalnu video-konferenciju tokom hrvatskog predsedanja Većem Evropske unije na kojoj je ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić predstavio Memorandum o razumevanju za sprovođenje Deklaracije o čistoj energiji za EU ostrva (The Memorandum of Split).

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

“S obzirom na to da se naše presedavanje bliži kraju, istakao bih da je Hrvatsko predsedništvo donelo dva značajna dokumenta u oblasti energetike. Reč je o Zaključcima o odgovoru na pandemiju bolesti KOVID-19 u energetskom sektoru EU-a i Memorandum o razumevanju u području čiste energije na ostrvima. Hrvatska je inicirala potpisivanje Memoranduma koji je nastavak Deklaracije iz Valete, a kojem je cilj unaprediti energetsku tranziciju na ostrvima uz poštovanje specifičnosti svakog ostrva i proširiti i ojačati saradnju između država članica”, rekao je ministar Ćorić.

Memorandumom će se uspostaviti okvir za proširenje početne saradnje kako bi se unapredila energetska tranzicija za ostrva uz poštovanje specifičnosti svakog, omogućiti podrška EU ostrvima, promovisati učešće ostrvskih zajednica i građana EU-a i podstaći razmena najboljih primera i prakse.

Ministar Ćorić je istakao kako je “ponosan što je osiguran okvir za nastavak dugoročne saradnje i osiguravanje čiste energije na ostrvima”.

Memorandum je pripreman uzimajući u obzir ciljeve Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog dogovora, ZEV o postizanju klimatski neutralne EU do 2050, zakonodavni paket Čista energija za sve Evropljane i Nacionalne energetske i klimatske planove.

Ministri za energetiku na neformalnoj video-konferenciji razmenili su mišljenja o transformaciji energetskog sistema i ekonomskog oporavka nakon pandemije KOVID-19 u okviru Evropskog zelenog plana. Uz to, Evropska komisija je izvestila ministre o svom revidiranom radnom programu i trenutnom stanju vezano za nacionalne energetsko-klimatske planove, a svoj radni program predstavilo je i nadolazeće Nemačko predsedništvo.

Pandemija KOVID-19 i ekonomska kriza imaju značajan uticaj na celokupnu privredu u 2020. godini i energetski sektor ne predstavlja izuzetak. Negativn uticaji će se verovatno nastaviti i u 2021. godini, što može uzrokovati usporavanje energetske tranzicije ako se ne osigura odgovarajuća potpora. Od samog početka pandemije, Hrvatsko predsedništvo organizovalo je nekoliko rasprava na visokom nivou o trenutnom stanju u energetskom sektoru i izgledima za budućnost i istaklo je najznačajnije elemente transformacije energetskog sistema EU u Zaključcima o odgovoru na pandemiju KOVID-19 u energetskom sektoru EU – put prema oporavku.

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

Radi pravovremenog odgovora na posledice ekonomske krize i sprečavanja daljeg uticaja, Evropska komisija je pripremila sveobuhvatni plan oporavka utemeljen na zelenoj i digitalnoj tranziciji. Kao deo plana oporavka, predstavljen je instrument „Next Generation EU“, koji donosi niz mehanizama za podsticanje oporavka i daljeg ubrzanog razvoja, kao i dodatna prilagođavanja EU proračuna koje imaju uticaj na energetski sektor. Svi instrumenti za oporavak u skladu su s Evropskim zelenim planom koji i dalje ostaje strategija evropskog rasta i razvoja.

Revidirani radni program Evropske komisije naglašava središnju ulogu energetskog sektora u oporavku, pridajući veliku važnost nizu inicijativa i strategija koje će osigurati potrebna ulaganja u energetski sektor i podstaći sprovođenje projekata, posebno onih na lokalnom nivou koje je moguće brzo sprovesti. Inicijative koje se odnose na energetsku obnovu zgrada, integraciju energetskog sektora, ulogu vodonika i ostalo, osiguraće očuvanje postojećih radnih mesta i podstaći stvaranje novih u skorijoj budućnosti.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti