Održiva budućnost uz ugljen-dioksid je ipak moguća?

Kako pad emisija ugljen-dioksida usled krize izazvane pandemijom koronavirusa ima samo kratkoročni uticaj u domenu klimatskih promena, neophodno je preduzeti odgovarajuće mere za uspešnu energetsku tranziciju, ali i zadovoljavanje energetskih potreba na globalnom nivou.

Foto-ilustracija: Unsplash (Tomasz Zuczek)

Prema procenama, nemoguće je do 2050. godine u potpunosti isključiti fosilna goriva, ali se takođe teži tome da se unaprede i razviju čisti izvori energije.

Veliki deo svetske energije se troši u sektorima koje je teško dekarbonizovati, kao što su industrija čelika, cementa i hemikalija. Zato se traži rešenje za skladištenje emisija ugljen-dioksida.

„Saudi Aramco“ osmisilio je inovativan paket tehnologija za hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida, odnosno ublažavanje uticaja emisija time što veliki deo zapravo zahvati pre nego što dospeju u atmosferu.

Trenutno se ova tehnologija ispituje u gasnoj elektrani u Saudijskoj Arabiji. Postrojenje sakuplja čak 800.000 tona ugljen-dioksida na godišnjem nivou. Pored toga, nedavno su osmisilili teška teretna vozila koja čak 45 odsto svojih emisija skladište unutar sebe, te ih ne ispuštaju u atmosferu.

Mnogi projekti usmereni su upravo na hvatanje ugljen-dioksida, kako to trenutno predstavlja ključno rešenje za budućnost sa niskim udelom ugljenika.

Ipak, neophodni su dalji projekti kako bi ova tehnologija postala održiva u komercijalnom smislu i u privatnom sektoru. Neka istraživanja pokazala su da je moguće i reciklirati ugljen-dioksid, te bi tako tehnologija skladištenja C02 bila u mogućnosti da stvori kružni sistem u kojem ugljen-dioksid prestavlja sirovinu, a ne otpad. Već je otkriveno da se može koristiti u proizvodnji goriva, hemikalija, kao i plastike.

Saudi Aramco je, pored toga, razvio tehnologiju koja koristi ugljen-dioksid umesto vazduha za očvršćivanje betona – te tako doprineo skladištenju do 20 odsto ugljen-dioksida u građevinskom sektoru.

Održiva budućnost uz ugljen-dioksid, ali kao reciklabilan gas i okretanje obnovljivim izvorima energije, može postati potencijalni scenario.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti