Naftne kompanije planiraju izgradnju prve mreže za hvatanje i skladištenje ugljenika na svetu

Foto-ilustracija: Unsplash (Marc Rentschler)

Veliki svetski proizvođači nafte i gasa „Equinor“, „Shell“ i „Total“ ulažu gotovo 633 miliona evra u polarnu svetlost.

„Polarna svetlost“ je zapravo naziv njihovog zajedničkog projekta izgradnje prve mreže za hvatanje i skladištenje ugljenika na svetu koji će sprovesti u okviru javno privatnog partnerstva sa norveškom vladom.

Ugljen-dioksid, prikupljen iz industrijskih postrojenja u Norveškoj, biće transportovan brodom u terminal na zapadu zemlje, a potom će u tečnom stanju kroz cevovod biti „upumpavan“ na lokaciju u Severnom moru na više od 3.000 metara ispod morskog dna. Tamo  će biti trajno pohranjen.

Svrha „Polarne svetlosti“ je da dokaže da je moguće bezbedno upravljanje i uklanjanje zagađujućeg gasa.

Projekat će se sprovoditi u fazama. Tokom prve gradiće se kapacitet za prenos, ubrizgavanje i odlaganje do 1,5 miliona tona štetnog gasa godišnje, najavljeno je. „Polarna svetlost“ je nastala kao rezultat ambicija norveške vlade da do 2024. godine na svojoj teritoriji razvije lanac za hvatanje i skladištenje ugljenika. S tim na umu, vlada je 2016. godine objavila studije izvodljivosti za imlementaciju ove tehnologije za dekarbonizaciju privrede, a trenutno su u toku poslednja ispitivanja.

U planu je proširenje infrastrukture po čitavom kontinentu. Polazište projekta je Norveška zbog njenog dugogodišnjeg iskustva u skladištenju ugljenika. Decenijama unazad, nacije bogate naftom i gasom, poput nje, bave se istraživanjem i razvojem projekata za neutralizaciju negativnog efekta eksploatacije fosilnih goriva.

Ova nordijska zemlja koja nije članica Evropske unije, ali je usko povezana s njom, obavezala se da će do 2030. godine smanjiti emisiju štetnih gasova za najmanje 50 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti