Podgorica gradi novu kanalizaciju u sklopu projekta za prečišćavanje otpadnih voda

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković sa saradnicima i predstavnici izvođača radova, juče, 19. maja, na Koniku su ozvaničili početak izgradnje sekundarne kanalizacione mreže, koja predstavlja kontinuitet aktivnosti na realizaciji projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Podgorice koji Glavni Grad realizuje u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima.

Zamenik gradonačelnika Časlav Vešović izrazio je uverenje da građani Podgorice dele zadovoljstvo uprave Glavnog grada zbog činjenice da Podgorica uprkos brojnim izazovima nastavlja sa dinamičnim razvojem.

Foto: Glavni grad Podgorica

„Juče smo počeli sa gradnjom primarnog kolektora, danas je to slučaj sa sekundarnom mrežom, već sutra otvaramo deo bulevara između Podgorice i Tuzi. Odmah nakon praznika ćemo stvarati sve neophodne pretpostavke da što pre počnemo sa gradnjom Baku ulice u MZ ‘Prvi maj’, Ulice 18. jula u Momišićima, Miloja Pavlovića u Gornjoj Gorici i drugih saobraćajnica”, saopštio je Vešović, najavljujući da će ubrzo krenuti popločavanje ulica u Staroj varoši, tako da praktično neće biti dela Podgorice u kojem se neće realizovati neka značajnija investicija.

Vešović je naglasio da će izgradnji sekundarne mreže u narednom periodu najbolje svedočiti građani Konika, Zlatice, Maslina, Zagoriča, jer će u tim delovima Podgorice biti postavljena sekundarna mreža u dužini od gotovo 20 km i stvoreni uslovi da se oko 1.500 domaćinstava veže na novu kanalizaciju.

„Pred upravom Glavnog grada i Vodovoda i kanalizacije su obaveze koje se odnose na realizaciju i preostala dva segmenta sistema za prečišćavanje otpadnih voda, pre svega da u narednih nekoliko nedelja dovršimo proceduru pregovaranja i zaključenja ugovora za izgradnju novog mosta na Morači u okviru kojeg će biti postavljen i deo kolektora i da iskoristimo nizak vodostaj, da tokom leta počnemo sa fizičkom realizacijom i tog segmenta sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Ono što je najvažnije, i što verujem da ćemo postići u narednih nekoliko nedelja, jeste da dovršimo procedure oko raspisivanja predkvalifikacionog javnog poziva za samo postrojenje koje će biti međunarodnog karaktera i gde očekujemo veliko interesovanje kredibilnih kompanija iz Evrope i sveta“, zaključio je Vešović.

“Danas svedočimo početku radova na izgradnji sekundarne mreže, odnosno jednog veoma važnog segmenta za buduću održivost kompletnog projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda. Naš plan je da u narednih 15-18 meseci izgradimo 18 km sekundarne mreže”, istakao je direktor Vodovoda Filip Makrid. On je podsetio da je projekat fazno podeljen na severni i južni deo, tako da južni segment, u ukupnoj dužini od 9 kilometara, od čega 5,7 km pripada Koniku, realizuje firma “Toškovići” i naglasio da je jako važno što su izvođači radova dostavili dinamičke planove za svaku saobraćajnicu posebno, te da će u skladu sa pravilima struke radovi biti kvalitetno izvedeni.

Foto: Glavni grad Podgorica

“Ako je sistem za prečišćavanje otpadnih voda jedan od najvažnijih projekta u modernoj istoriji Podgorice, sigurno je izgradnja sekundarne kanalizacione mreže u okviru tog projekta na teritoriji mesne zajednice Konik jedan od najznačajnijih infrastruktrunih projekata kada je u pitanju povećanje kvaliteta života građana u ovom delu grada“, istakao je predsednik Mesne zajednice „Konik“ Andrija Čađenović.

On je saopštio da se izgradnjom oko 6 km sekundarne kanalizacione mreže rešava jedno od najznačajnijih životnih pitanja građana i izrazio zahvalnost u ime mesne zajednice i građana Konika upravi grada, gradonačelniku sa saradnicima, što su prepoznali značaj rešavanja ovog problema i uvrstili ga među prioritete.

„Pored realizacije ovog projekta Konik će tokom ove godine biti veliko gradilište“, najavio je Čađenović, dodajući da će se u narednom periodu izgraditi nekoliko sportskih terena, asfaltirati veliki broj saobraćajnica i ugraditi nova javna rasveta, a sve u cilju povećanja kvaliteta života građana Konika”, zaključio je Čađenović.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti