Vrane spadaju među najinteligentnije životinje – a možete ih bolje upoznati putem aplikacije!

Univerzitet u Beču organizovao je prikupljanje podataka koje ima za cilj da se istraži ponašanje vrana. Koristeći aplikaciju „KraMobil“ posetioci bečkog zoološkog vrta mogu da učestvuju u projektu i tako pomognu naučnom timu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Syed Ali)

U bečkom zoološkom vrtu žive mnoge ptice iz porodice vrana koje medvedima i pingvinima otimaju ribu i često dobijaju hranu od posetilaca. „U okviru novog projekta Univerziteta u Beču i istraživačkog centra Konrad Lorenc želimo da saznamo kako se ove ptice ponašaju u zoološkom vrtu. Za to će nam biti potrebna velika količina podataka koje naučni tim ne može da prikupi. Zato se uzdamo u pomoć posetilaca koji zahvaljujući aplikaciji „KraMobil“ mogu da unesu rezultate svojih posmatranja“, objasnila je referentkinja za istraživanje i zaštitu vrsta u zoološkom vrtu Regina Kramer.

„Kada u zoološkom vrtu ugledate vranu, potrebno je da unesete podatke u aplikaciju. Treba da se navede pozicija uz fotografiju ptice i da se izabere tačna vrsta iz porodice vrana: crna vrana, siva vrana, gavran i slično. Zatim treba da se popuni još nekoliko polja o ponašanju ptice – da li trenutno jede ili se čisti, da li je u interakciji sa nekom pticom ili drugom životinjom“, izjavio je Paulus Leidinger sa Odeljenja za bihevioralnu i kognitivnu biologiju Univerziteta u Beču.

Cilj istraživačkog tima je ambiciozan – do jeseni se nadaju da će imati više od deset hiljada prijava putem ove aplikacije. Posetioci koji budu imali najveći broj unetih važećih podataka o vranama u zoološkom vrtu dobiće godišnje karte za ulaz u zoološki vrt.

Vrane spadaju u najinteligentnije životinje na svetu zato što su sposobne da rešavaju probleme, pokazuju visok stepen sposobnosti donošenja zaključaka, umeju da broje do pet, pamte ljudska lica i koriste se alatima da bi došle do hrane.

Aplikacija „KraMobil“ je besplatna.

Izvor: Eurocomm-PR Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti