Od danas poskupljenje akciza na gorivo u Srbiji

Foto-ilustracija: Unsplash

Prema odluci Vlade Srbije, nove, uvećane akcize na gorivo počinju da važe od danas, 1. jula. Primena ovih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun da bi potom bila pomerena za još mesec dana.

Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini, pa će sada biti veće za oko jedan dinar.

Namet na benzin biće uvećan sa 56,04 na 57,10 dinara po litru, a na evrodizel sa 57,63 na 58,72 dinara po litru. Akcize na gas beleže porast sa 43,76 na 44,59 dinara po litru, stoji u Zakonu o akcizama.

Poskupeće i akcize za biogoriva i biotečnosti – i to sa 56,30 na 57,37 dinara po litru.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je, gostujući nedavno u Jutarnjem programu RTS-a, da sve te državne dažbine na kraju plaćaju potrošači.

„Ovo povećanje akcize je posledica usklađivanja nominalne vrednosti akcize sa indeksom potrošačkih cena u prethodnoj godini. To je korekcija koja bi trebalo da očuva realnu vrednost budžetskih prihoda. Ne radi se o državnoj korekciji, to je ugrađeno u Zakonu o akcizama i svake godine se dešava“, objasnio je Mićović. Što se tiče državnih dažbina, prema njegovim rečima, i dalje ćemo imati najviše vrednosti u odnosu na sve zemlje u regionu.

Na sajtu „Global Petrol Prices“ navodi se da je prosečna cena dizela u svetu 29. juna iznosila 0,78 evra po litru. Bogatije države imaju više cene, a siromašnije zemlje i zemlje koje proizvode i izvoze naftu imaju znatno niže cene. Izuzetak su Sjedinjene Američke Države koje su ekonomski razvijena zemlja, ali imaju jeftin dizel.

Razlike u cenama dizela, koje su se kretale od gotovo nula evra po litri u Venecueli do 2,23 evra po litru u Zimbabveu, rezultat su različitog oporezivanja i subvencionisanja. Sve zemlje kupuju naftu na međunarodnim tržištima po istim cenama, ali nameću različite poreze i stoga je maloprodajna cena dizela različita.

U Srbiji je pre dva dana cena dizel koštao 1,16 evra po litru. Jedina zemlja regiona sa većim izdacima za dizel bila je Albanija – 1,36 evra po litru.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti