Novi gasovod povezaće transportne gasovode Hrvatske i BiH

BH-Gas u cilju pravovremenog i objektivnog informiranja želi da upozna javnost da je u toku izrada idejnog rešenja projekta Južna interkonekcija. Radi se o gasovodu koji će povezati transportne gasovode Hrvatske i Bosna i Hercegovine, tj. PLINACRA i BH-Gasa. Ovaj projekat spada u linijske infrastrukturne projekte i u toku je projektovanje trase u dužini od 160 km, čime ovaj projekat spada u najkompleksnije projekte koji se trenutno realizuju u BiH. Ovo je projekat koji svojom dužinom spada u projekte sa najdužom projektiranom linijskom trasom u BiH. Kompleksnost projekta ogleda se i u tome sto se projektovanje odvija na teritoriju 4 kantona/županije i zahteva uključenost svih lokalnih zajednica na tom području od ideje do realizacije.

Foto: Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas

Prvog augusta 2019. godine je zvanično započela realizacija projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska, održavanjem inicijalnog sastanka sa Projektantom. Izrada projektne dokumentacije finansira se Grant sredstvima Evropske komisije, a za Projektanta je izabran konzorcij CONNECTA – Mott MacDonald.

Projektant je započeo aktivnosti preciznog definisanja trase uz geodetsko snimanje i geološke istražne radove. Poseban segment projektovanja je upotreba dronova za precizno određivanje trase gasovoda kao i tačke spajanja gasovoda sa obe strane granice.

Kako smo rekli da trasa gasovoda prolazi kroz više kantona/županija Federacije Bosne i Hercegovine, kontaktirane su i relevantne institucije na federalnom, kantonalnom i opštinskom nivou u svrhu traženja neophodne prostorno-planske dokumentacije, te obezbeđivanja informacija o postojanju prepreka kao što su minska polja, arheološke iskopine, itd.

Do sada je izvršeno geodetsko snimanje koridora gasovoda, te trasiranje dela trase počevši od Novog Travnika. Trasa gasovoda je projektovana do danas na oko 40 km od zahtevanih 160 km. Dodatno, započela su geološka istraživanja s ciljem utvrđivanja pogodnosti tla za polaganje gasovoda.

Ono sto je posebno bitno za ovu fazu izrade projektne dokumentacije je to da je BH-Gas započeo proceduru obezbeđivanja grant sredstava za izradu glavnog projekta i granta za obezbeđivanje dela sredstava za samu izgradnju gasovoda u BiH.

Foto: Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas

Realizacijom projekta Južna interkonekcija će se omogućiti integracija BiH tržišta sa Evropskim tržištem prirodnog gasa povezivanjem transportnih sistema prirodnog gasa BiH i Hrvatske, te diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja prirodnim gasom (LNG Krk, Kaspijska regija (projekat IAP), evropska čvorišta za trgovinu gasom), uz povećanje sigurnosti snabdevanja. Ujedno, projekat Južna interkonekcija je deo i neodvojivi krak gasovoda IAP, čijom realizacijom, a kako je to saopšteno sa poslednjeg sastanka u Azerbejdžanu, Bosna i Hercegovina će imati priliku i za kupovinu prirodnog gasa sa gasnih polja ove zemlje.

Projekat sa BiH strane podrazumeva izgradnju gasovoda granica HR/BiH – Posušje – Novi Travnik sa ogrankom za Mostar, a sa strane Hrvatske podrazumeva gasovod granica BiH-Zagvozd-Split.

Izvor: Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas Sarajevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti