Započeti radovi na prvoj fazi projekta gradnje retencije Ogulin

Ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić učestvovao je 5. maja na službenom otvaranju radova na prvoj fazi projekta gradnje retencije Ogulin. Ova faza, od ukupno četiri faze „Projekta zaštite od poplava grada Ogulina“, vredna je 54,7 miliona kuna (7,1 miliona evra), a predviđeni završetak planiran je za 25 meseci.

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

Izgradnja celokupnog zahvata retencije Ogulin s pripadajućim građevinama izvodi se kroz četiri faze, a ukupna vrednost projekta je 186,2 miliona kuna (24,2 miliona evra) i finansira se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. gde je Republici Hrvatskoj za projekte jačanja sistema upravljanja katastrofama na raspolaganju 215 miliona evra bespovratnih sredstava. Iz Evropskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 158,1 miliona kuna (20,5 miliona evra), odnosno 85 odsto, dok se 27,9 miliona kuna osigurava iz izvornih sredstava Hrvatskih voda.

Realizacijom projekta umanjiće se poplavni rizici ogulinskog područja, poboljšati sistem obrane od poplava, a značajno će se smanjiti i potencijalne godišnje štete od poplava. Ublažiće se vodni talasi velikih voda ovog područja, a čišćenjem Đulinog ponora povećala se protočnost.

Prva faza obuhvata izgradnju retencije kapaciteta 6,27 miliona kubnih metara, evakuacijske građevine i pristupne saobraćajnice i izmeštanje toka reke Dobre.

Do sada su izvedeni radovi treće faze koji obuhvataju izgradnju zaštitnog zida na ribnjaku na reci Vitunjčici. Za radove druge faze – izgradnja zaštitnih građevina železničke pruge uz retencijski prostor, u toku izrada projektne dokumentacije, a za radove četvrte faze – izgradnja brane retencije Ogulin s pripadajućim objektima, u toku je postupak dobijanja građevinske dozvole.

Ministar Ćorić je na otvaranju radova naglasio kako je u ovom trenutku na nivou države 57 potpisanih aglomeracija ukupne vrednosti nešto više od 22 milijarde kuna (2,86 milijarde evra).

„Svi ti projekti trebali bi biti dovršeni do kraja 2023. godine, a uveren sam da izvođači radova vrlo ozbiljno shvataju ruku pruženu od strane Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoline i energetike te da će prionuti na rad“, izjavio je ministar Ćorić.

Na taj način, istakao je, učinio bi se ogroman korak kako bi RH što je moguće pre uhvatila korak ekonomskog razvoja i rasta standarda građanstva.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti