U Francuskoj se uživo prati nivo zračenja 5G stanica

Foto-ilustracija: Unsplash (Dimitry Anikin)

Kako piše Telecompaper i prenosi Nova ekonomija, Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) pokrenula je veb-sajt za praćenje izloženosti radio-talasima u realnom vremenu u blizini probnih stanica za mrežu 5G.

Snagu izloženosti, koja se meri u voltima po metru, konstantno mere nedavno postavljeni autonomni senzori. Prvi gradovi koji učestvuju u projektu su Marsej i Nant, a narednih nedelja očekuje se da bude postavljeno još senzora na drugim lokacijama širom zemlje.

Senzori su postavljeni na uzvišenjima udaljenim oko 150 metara od antena za mrežu 5G koje se testiraju. Merenja se obavljaju na svaka dva sata, i beleže izloženost zračenju od sve opreme koja radi na frekvencijama između 80 megaherca i šest gigaherca.

ANFR je saopštila da je saobraćaj u mreži 5G na mestima koje prate senzori trenutno nizak, pošto će mobilni operateri moći da pokrenu komercijalnu uslugu kasnije tokom godine. To će analitičarima ANFR omogućiti da prate uticaj 5G kada faza testiranja mreže bude okončana.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti