Šta sve (ne) znamo o nacionalnim parkovima u Srbiji?

Foto: Wikipedia/Vanilica

U Srbiji postoji pet nacionalnih parkova: Fruška gora, Đerdap, Kopaonik, Tara i Šar-planina.

Da li je sad vreme da se posete nacionalni parkovi Srbije, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a objasnila je Biljana Krsteski iz Zavoda za zaštitu prirode.

„Većina populacije u našoj zemlji zna za prirodna bogatstva Srbije, koja su jako velika počevši od geomorfologije, geologije, klimatskih prilika i biološke raznovrsnosti na svim stranama sveta. U Srbiji postoji 470 zaštićena područja, među njima su i nacionalni parkovi“, istakla je Biljana Krsteski.

Zašto su to zaštićene zone i šta je to što ne znamo o ovim područjima?

„Razlika je u veličini parkova, postoji trostepeni režim zaštite. Nacionalnim parkovima upravlja preduzeće i svaki park ima svoje službe i informativne centre. Postoji veliki broj izletišta, koja su uređena i u kojima posetioci treba da poštuju pravila“, rekla je Biljana Krsteski.

Nekada je Fruška gora bila ostrvo u Panonskom moru, sada je planina duga 73 kilometra i najveći deo njene površine je šuma. Ako uporedimo Frušku goru i Nacionalni park „Tara“, treba istaći da je mrki medved zaštitni znak Tare.

„Geopark ‘Đerdap’ je na listi 15 geoparkova liste Uneska. On obuhvata celokupni prostor nacionalnog parka Đerdap. Kopaonik, snežna planina sa visinom od preko 2.000 metara, gde je deo parka skijaški centar. Šar-planina ima više od 30 vrhova koji su visoki preko 2.000 metara. Tu su ‘Gorske oči’, populacija risa i neobične zaštićene biljke“, zaključila je Biljana Krsteski iz Zavoda za zaštitu prirode.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti