Šri Lanka: Slonovi umiru zato što jedu plastični otpad

Foto-ilustracija: Unsplash (Tomáš Malík)

Tužna slika uginulih slonova stiže iz Šri Lanke. Oni su preminuli zato što su jeli plastiku sa jedne deponije. Nažalost, čak 20 slonova u poslednih osam godina uginulo je zbog toga što su jeli plastiku sa divljih deponija.

Nakon otkrivanja dva nova slučaja, ekolozi i veterinari upozoravaju na to da plastični otpad sa deponija ubija životinje.

Životinje su uginule ubrzo nakon dolaska na deponiju koja se nalazi u selu Palakadu u okrugu Ampara, koji se nalazi na oko 210 kilometara istočno od glavnog garad Kolomba, prenose svetski mediji.

Veterinari su pregledali uginule životinje i u njihovim stomacima su pronašli velike količine nerazgradive plastike. Kako su rekli, na obdukcijama su nalazili plastične kesice, plastiku i druge nesvarljive materije, vodu, ali ne i hranu koju ove životnje inače jedu. 

Kako nestaju njihova prirodna staništa i mesta koja su im izvor hrane, nerećne životinje su primorane da dolaze do naselja kako bi nešto pojele. U potrazi za hranom završavaju na deponijama i jedu plastiku.

Kako bi zaštili divlje životinje, nadležni su najavili da će reciklirati smeće na deponijama, kao i da će podići ogradu oko njih, međutim to još nije urađeno.

Prema zvaničnicima, postoje 54 deponije otpada u zonama divljih životinja širom zemlje, sa oko 300 slonova koji lutaju u blizini.

Slonovi su životinje koje stanovnici Šri Lanke veoma poštuju, nažalost u velikoj su opasnosti jer im preti izumiranje. Prema jedinom popisu koji je urađen, njihova populacija je značajno opala, sa oko 14.000 u 19. veku na oko 6.000 u 2011. godini.

Hiljade slonova u ovoj zemlji su u zarobljeništvu, dok neke koriste kako bi pokazali prestiž i moć, mnogi služe kao turistička atrakcija i često se primoravaju da marširaju tokom lokalnih festivala.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti