Najusamljeniji slon na svetu dobio novi dom

U celom svetu poznat kao „najusamljeniji na svetu“, slon po imenu Kavan (Kaavan) napokon odlazi u novi dom koji ga čeka u „Utočištu za slonove“ u Kambodži.

Slon je većinu svog života proveo u zatočeništvu kao stanar zoo vrta „Islamabad“ u Pakistanu. Kavan je stigao kao poklon vlade Šri Lanke vladi Pakistana zbog dobrih odnosa između dve zemlje.

Međutim, ono što je usledilo i nije davalo puno razloga za slavlje, jer je životinja provela život u malom ograđenom prostoru pakistanskog vrta, a medicinski pregledi u septembru pokazali su da su mu nokti ispucali i urasli, očigledno zbog godina života u prostoru neodgovarajuće veličine i sa podlogom koja mu je oštetila donji deo nogu.

Uslovi u zoološkom vrtu su toliko loši, da je još u maju doneta odluka da se životinje koje borave u njemu premeste na druge lokacije. Odmah potom je usledila i odluka pakistanskog Višeg suda da ovaj vrt treba da bude zatvoren.

Zvaničnici zoološkog vrtova su oduvek negirali da je Kavan držan u lošim uslovima i u lancima, pravdajući uzrok njegovog lošeg stanja kao tugu za partnerkom, slonicom Saheli (Saheli) koja je uginula 2012. godine. Saheli je takođe stigla iz Šri Lanke.

O katastofalnim uslovima u kojima živi „usamljenik“ Kavan čula je i poznata pevačica Šer (Cher), koja se glasno zalagala za preseljenje slona. Kada je odluka o preseljenju bila zvanična Šer ju je nazvala jednom od „najvažnijih trenutaka“ u životu.

Sada sva udruženja za zaštitu životinja mogu da odahnu. Slede pripreme i odgovarajuća veterinarska nega kako bi slon, za početak, bio spreman na uslove dalekog puta koji je pred njim.

„Kavan će biti prebačen u utočište za divlje životinje u Kambodži u nedelju“, rekao je Salem Šajih (Saleem Shaikh), portparol pakistanskog ministarstva za klimatske promene.

Jedini azijski slon u Pakistanu, dobio je oproštajnu zabavu, uoči svog preseljenja. Svi ljubitelji životinja došli su da se oproste od Kavana uz muziku, poslastice i balone, a za muziku je bio zadužen lokani bend.

„Želimo mu srećnu penziju“, rekla je Marion Lombard, ispred fonadacije „Četiri šape Internašnl“ (Four Paws International), grupe za zaštitu životinja koja je predvodila akciju preseljenja.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti