Mihajlović: cilj je da sva domaćinstva mogu da zamene stolariju

Foto-ilustracija: Unsplash (Sergiu Valena)

Krajem januara i početkom februara, Ministarstvo rudarstva i energetike će raspisati novi javni poziv za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela upućen gradovima i opštinama, navodi se u saopštenju Vlade. Za uvećanje energetske efikasnosti u 2022. godini država je opredelila 230 miliona evra, a kako sredstava ima dovoljno, ministarka Zorana Mihajlović se nada da će svi građani biti u mogućnosti da zamene stolariju.

Ona je najavila i olakšice za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane koji će uz zamenu stolarije smanjiti svoje račune za struju za 20 do 30 odsto.

Uvećanje energetske efikasnosti na nacionalnom nivou znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje i, što je jednako važno, 300.000 tona manje emisije ugljen-dioksida, rekla je Mihajlović.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Stošić Ilić precizirala je da je ukupna vrednost projekata u oblasti energetske efikasnosti u ovom okrugu, u svih sedam lokalnih samouprava, za prošlu godinu iznosila više od 63 miliona dinara, dok su ove godine sredstva znatno veća.

Vladimir Stanković, načelnik Borskog okruga, rekao je da će saradnja sa Ministarstvom omogućiti i izgradnju nove toplane u Majdanpeku, a tu praksu pratiće i drugi gradovi i opštine u ovom okrugu.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić iskazala je Ministarstvu zahvalnost na podršci u realizaciji projekta u Pirotu i Dimitrovgradu i dodala da su planirana veća sredstva za ovu godinu u svim lokalnim samoupravama u oblasti energetske efikasnosti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti