Sekvestracija ugljenika – da li će poljoprivrednici raditi više za isti novac?

Foto-ilustracija: Unsplash (Noah Buscher)

Poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske unije, Januš Vojčehovski obećao je da će dati sve od sebe kako bi sekvestracija ugljenika bila u središtu strateških planova Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) država članica Evropske unije usred sve veće zabrinutosti poljoprivrednika da se njegove reči neće pretočiti u delo.

Kako piše Euractiv, na sastanku parlamentarnog odbora održanog početkom nedelje poverenik je naglasio da je taj postupak ključni prioritet francuskog predsedavanja Većem.

„Moramo zajedno da radimo kako bismo se usredsredili na takav smer razvoja evropske poljoprivrede“, istakao je nazivajući to dobrom prilikom za poljoprivrednike, kao mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda.

Cilj je da povećaju količinu ugljen-dioksida (CO2) skladištenog u zemljištu, uz smanjenje njegove prisutnosti u atmosferi. To se postiže različitim metodama kao što su plodored, pokrovni usevi, smanjena obrada zemljišta, ali i preciznijom primenom đubriva koja sadrže azot.

Podrška poljoprivrednicima

Trenutno ne postoji ciljani politički alat koji bi značajno podsticao skladištenje ugljenika u zemljište. Kako bi se to rešilo, Evropska komisija postavlja aktivnosti za podršku poljoprivrednicima koji se odluče na sekvestraciju i zaštitu bioraznolikosti.

Do kraja ove godine ona će priložiti i regulatorni okvir za sertifikaciju ugljenika. Međutim, ovaj predlog i nije baš najbolje prihvaćen od strane poljoprivrednog sektora, a neke su ga organizacije osudile jer kako tvrde, popušta stvarnim zagađivačima.

Dok su zastupnici u Evropskom parlamentu pozdravili poverenikove najave, brojni su upozorili da treba proučiti kako će se to sprovesti u praksi. Na primer, evroparlamentarac Luk Ming Flanagan upitao je hoće li poverenik razmotriti uvođenje proizvodnje ugljenika kao namenske mere u strateškim planovima ZPP-a.

Veći troškovi, a niži prihodi?

Irski je zastupnik Kolm Markej pak pitao da li će EK razmotriti odvojeni tok prihoda ili strukturu posebno za proizvodnju ugljika jer bi se poljoprivrednici našli u situaciji u kojoj su obavezni da rade više za isti novac.

Njegovu zabrinutost deli i Peka Pesonen, glavni sekretar udruženja poljoprivrednika EU COPA-COGECA, koji je rekao da iako bi inicijative Komisije o uklanjanju ugljenika mogle postati dodatni izvor prihoda za poljoprivrednike, postale bi finansijski i administrativni teret za njih.

„To dovodi u opasnost povećanje njihovih troškova, smanjenje produktivnosti i prihoda“, upozorio je.

Kao odgovor, poverenik je obećao da će nastojati da osigura da uzgoj ugljenika, u što većoj meri, bude uključen u strateške planove ZPP-a. Međutim, priznao je da to predstavlja izazov.

EU neće biti u situaciji u kojoj će poljoprivrednici morati da učine više za isti novac, uveravao je rekavši da postoji šansa da će situacija biti suprotna.

„Poljoprivrednici će dobiti nagradu za dobre prakse za koje do sada nisu bili nagrađeni“, zaključio je.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti