Novi podsticaji za poljoprivrednike u okviru projekta „50:40:10“

Foto ilustracija: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je Drugi javni poziv za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini.

Predmet Drugog javnog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje i to u oblastima proizvodnje mleka, mesa, pčelarstva i akvakulture, a rok za podnošenje prijava je od 24. januara do 23. februara 2022. godine.

„Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke koji uvode nov model finansiranja kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

Korisnici imaju mogućnost dobijanja bespovratnih sredstva u iznosu od 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, sa pripadajućim porezima, 40 odsto kreditnog finansiranja u saradnji sa poslovnim bankama,  uz svega 10 odsto sopstvenog učešća, objašnjeno je na sajtu Ministarstva.

Za sprovođenje konkursa opredeljena su sredstva u iznosu od 360.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi od 20.000 do 50.000 evra u dinarskoj protivrednosti, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 – 25.000 evra.

Detaljna specifikacija prihvatljivih troškova za koje se odobravaju podsticaji data je u Prilogu 1 Javnog poziva „Specifikacija prihvatljivih troškova, koji se odnose na projekte vezane za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u oblasti stočarstva“.

Tekst Javnog poziva sa obrascima možete preuzeti OVDE.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti