Vlada ukinula prostorni plan za “Jadar”

Foto: Vlada Republike Srbije

Vlada Republike Srbije ukinula je uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13. februara 2020. godine. Prema rečima Ane Brnabić, predsednice Vlade, prostorni plan za “Jadar” je ukinut i više ne postoji i navela da su samim tim poništeni svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto – sve dozvole, rešenja i odluke.

“Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli”, istakla je Brnabić, navodi se u saopštenju.

Kako je objasnila ukinuta je i odluka o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“ iz 2021. godine.

“Time smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta “Jadar”, i Rio Tinta, sve završeno”, rekla je premijerka.

Premijerka je podsetila da su poslednjih meseci održani protesti u vezi sa projektom „Jadar“ i kompanijom Rio Tinto, odnosno njenom ćerkom firmom u našoj zemlji, koja je u Srbiji od 2004. godine, kada je dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje i krenula u istraživanje.

Ona je dodala da je 2006. godine izmenjen Zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koje podrazumeva da onaj ko istražuje ima ekskluzivno pravo da eksploatiše, a da je kompanija Rio Tinto 2012. godine dobila rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika.

Brnabić je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da se obrate Vladi Srbije i preuzmu dokumente u vezisa Rio Tintom i ukazala da predstavnici ranijih vlasti, koji su sve te sporazume sklapali, sada pokušavaju na zelenoj agendi da grade političku budućnost.

Premijerka je pokazala i svu dokumentaciju vezanu za Rio Tinto i poslovanje u Srbiji preko ćerka firme Rio Sava eksplorejšen.

“Tu je sve od 2002. godine, kada je potpisan sporazum sa SRJ, koji ratifikovan u Skupštini SCG 5. maja 2004. godine preko prvog rešenja Ministarstva rudarstva i energetike od 8. juna 2004. godine, kojim se odobrava geološko istraživanje, i preko rešenja iz 2012. godine za izvođenje radova koje je izdato od strane Ministarstva zaštite životne sredine pod Oliverom Dulićem za bušotine. Tu je i zakon iz 2006. godine koji uvodi načelo kontinuiteta kako bi Rio Tintu obezbedio da imaju i ekskluzivno pravo na eksploataciju”, objasnila je premijerka.

Ona je objasnila da odluku o Rio Tintu ne vidi kao iznuđenu i politički motivisanu, jer su građani rekli šta su imali.

Povodom poziva Rio Tinta da odluka bude zasnovana na činjenicama i dijalogu i pitanja da li ima prostora za dalje razgovore, premijerka je rekla da je najbolji izlaz dijalog i to dijalog zasnovan na činjenicama, ali da takvog dijaloga sa Rio Tintom nije bilo i da to nije krivica Vlade Srbije.

Na pitanje novinara da li će možda Rio Tinto tužiti Srbiju i tražiti odštetu, premijerka je rekla da bi volela da je Rio Tinto pokazao zabrinutost ranije i da su bili otvoreniji za komunikaciju i sa predstavnicima medija i sa narodom koji tamo živi.

Kompanija Rio Tinto poslala je saopštenje povodom odluke Vlade Srbije o ukidanju prostornog plana za projekat “Jadar”

„Tokom našeg rada na projektu “Jadar”, uvek smo poštovali zakone Republike Srbije“, saopštava Rio Tinto.

Kompanija dodaje da „razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji“.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti