Novi fond za mlade poljoprivrednike u Užicu od naredne godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Fondacija Ana i Vlade Divac i USAID-ov Projekat za Konkurentnu privredu pokrenuli su tokom 2021. godine inovativan projekat „Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje” sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika, navodi se u saopštenju Grada Užica.

Pored četiri fonda koji su tokom ove godine formirani u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju od naredne 2022. godine loklani fond biće formiran i u Užicu.

Kako je, predstavljajući rezultate lokalnih fondova formiranih u ovoj godini, istakao Uroš Delić menadžer projekta Fondacije Ana i Vlade Divac, u pitanju je novi model razvijen sa ciljem da se stvore dodatni izvori finansiranja za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava kojima je najteže da dođu do novca.

“Na ovaj način smo hteli da im ponudimo jedan održivi model gde mogu da dobiju beskamatnu pozajmicu ali i da iskoriste subvencije opština i gradova, da umanje deo koji vraćaju i da u roku od 3 godine taj novac vraćaju bez kamate. Na taj način stvaramo fond koji će koristiti drugi poljoprivrednici u budućnosti. Drago mi je što ćemo naredne godine, osnovati fond zajedno sa gradom Užicem, dugogodišnjim partnerom fondacije. Drago mi je da je da su prepoznali značaj ovog modela i da ćemo početkom iduće godine objaviti konkurs za podršku poljoprivrednicima sa teritorije grada Užica”, rekao je Delić.

Slobodan Kuzmanović član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu naglašava da se budžet za poljoprivredu iz godine u godinu uvećava i da će u narednoj iznositi 41 milion dinara. Za osnivanje “Fonda za podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje” izdvojeno je 4 miliona dinara.

“Ovaj projekat je zapravo novi model koji će sigurno pospešiti poljoprivrednu proizvodnju u našem gradu i pomoći pre svega mladim poljoprivrednicima i ženama kao nosiocima poljoprivrednih gazdinstava da ostanu na selu, razvijaju svoju proizvodnju  i budu konkurentni na tržištu. Mi imamo dugogodišnju veoma uspešnu saradnju sa fondacijom “Ana i Vlade Divac”. U prethodnih 6 godina preko 27 miliona dinara zajedničkih sredstava  uložili smo u subvencije, koje je dobilo više od 150 mladih poljoprivrednih proizvođača. Sigurni smo da će i ovaj novi projekat doprineti daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje u užičkim selima”, ističe Kuzmanović.

Iz četiri fonda, ukupne vrednosti 12 miliona dinara, u toku ove godine 66 poljoprivrednika povuklo je sredstva i svi su nabavili ono što im je bilo potrebno za razvoj gazdinstva. Ovaj fond je izuzetno fleksibilan, pa su podržane i neke delatnosti koje se inače ne podržavaju kroz ovakve razvojne fondove, tako da su ljudi mogli da remontuju traktore ili nabave specifičnu opremu za preradu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti