Modernizacija Radarskog centra “Bajša” za bolju zaštitu poljoprivrede

Foto-ilustracija: Pixabay

Radovi na automatizaciji i modernizaciji protivgradne zaštite Radarskog centra “Bajša”, koji pokriva Bačku i deo Banata u punom su jeku.

„Pre dve godine Pokrajinska vlada uključila se, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičkim hidrometeorološkim zavodom, u nacionalni program automatizacije i modernizacije radarskih centara“, izjavio je Igor Mirović Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Ovaj posao, prema njegovim rečima, biće od ogromnog značaja za poljoprivrednike i gazdinstva jer će zaštita od elementarnih nepogoda biti efikasnija i smanjiće rizik od štete koja nastaje od gradonosnih oblaka do 40 odsto. 

„Obavili smo veliki posao i u Sremu, na delu teritorije koji pokriva Radarski centar “Fruška gora”. Prvi put u istoriji Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ovog centra ispaljeno je 400 raketa u jednom danu tokom juna ove godine, i pokazalo se da su postignuti značajni rezultati i umanjena šteta od grada“, objašnjava Mirović, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Vojvodina će prva od svih delova Srbije imati punu pokrivenost sa 389 automatizovanih raketnih stanica na svojoj teritoriji do 2023. godine.

„Novac za ovaj projekat obezbeđen je u pokrajinskom budzetu zahvaljujući rastu privrednih aktivnosti na osnovu snažnog programa opšte modernizacije Srbije”, dodaje on.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić zahvalio je Pokrajinskoj vladi na podršci i u nabavci raketa i dodao da će nakon završetka prve faze automatizacije ovog centra, koja se izvodi u okviru modernizacije ukupno 47 lansirnih stanica, početi radovi i u Radarskom centru „Samoš“ u Kovačici. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti