Nove automatizovane stanice za bolju odbranu od grada

Foto: Vlada Republike Srbije

Završena je prva faza radova na izgradnji automatizovanih protivgradnih stanica koje se nalaze u radarskom cetru Republičkog hidrometeorološkog zavoda na Bukulji.

Prema planovima u ovom centru biće postavljeno 104 stanice i za sada su spremne 44, dok će do kraja godine biti postavljeno i pušteno u rad preostalih 60 stanica. 

Radarski centar Bukulja biće kompletno automatizovan i do kraja godine pružaće zaštitu u prečniku od 90 kilometara i na 2.370 hektara”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Kako se navodi u saopštenju, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović poručio je da se više neće ponoviti 12. jun 2017. godine, kada je grad uništio useve u okolini Topole i Smedereva, sve do Velike Plane.

Kako je naveo sada će protivgradnom zaštitom biti pokriveno nekoliko opština pored Aranđelovca, i to gotovo kompletna Topola i po deo Ljiga, Smedereva i Beograda.

I u Vojvodini se intenzivno radi na postavljanju protivgradnih sistema, završava se radarski centar Fruška gora, a nadležni najavljuju javnu navavku za centre Bajša i Samoš. 

“Kada ovim centrima kasnije dodamo radarski centar Kruševac, sve ono što daje najveći prinos u voćarstvu i povrtarstvu, praktično će biti pokriveno”, naglasio je Nedimović.

Kako je ministar rekao sa Republikom Srpskom zajednički gradimo stanice sa druge strane Drine, a planirano je da u 2022. godini bude opremanja radarska stanice Užice.

Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić rekao je da su protivgradne stanice potpuno automatizovane, bez potrebe za strelcima, jer se njima upravlja iz radarskog centra i proizvod su domaće tehnologije.

Softver za ovaj sistem napravilo je preduzeće „Informatika“ iz Beograda, a lansere i ostatak sistema za ispaljivanje raketa „Trajal“ iz Kruševca. Sve stanice imaju autonomno napajanje energijom preko solarnih ćelija i lansere sa po 12 raketa.

Automatizovani sistemi protivgradne zaštite veoma su važni, zahvaljujući njima poljoprivredna proizvodnja je efikasnija. Na njenom unapređenju Srbija od 2016. godine intenzivno radi i prošle godine u Valjevu je otvoren prvi automatizovani radarski centar u Južnoj Evropi.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti