Prvi automatski sistem protivgradne zaštite u Valjevu štiti 13 opština

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišli su prvi automatski sistem protivgradne zaštite u radarskom centru RHMZ-a kod Valjeva u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 308 miliona dinara.

Centar automatski u skraćenom vremenu dejstva upravlja protivgradnim raketama sa 99 lansirnih pozicija i štiti područje 13 opština, odnosno više od 560.000 hektara površine sa uspehom od 70 odsto zaštite od grada, rečeno je prilikom obilaska automatskog protivgradnog sistema u radarskom centru Valjevo.

Ministar Nedimović objasnio je da je radarski centar kod Valjeva sada digitalizovan, pa je brzina reakcije do ispaljivanja 20 sekundi kada se protivgradnim raketama može gađati 16 ciljeva.

Gradonosni oblaci Srbiji najčešće dolaze sa zapada pa je, objasnio je Nedimović, važno ulaganje iz Srbije u 25 stanica od Vlasenice do Ruda u Republici Srpskoj kako bi se blagovremeno dejstvovalo i izbegao grad i štete u značajnom voćarskom kraju u Srbiji uz Drinu.

Predsednica Vlade Republike Srbije istakla je da je automatski sistem protivgradne zaštite veoma važan, kao jedno od sistemskih strateških ulaganja kako bi poljoprivredna proizvodnja bila efikasnija, a prinosi veći.

Na uspostavljanju automatske protivgradne zaštite predano se i stručno radi od 2016. godine i sada stižu rezultati, rekla je Brnabić i dodala da su ovakvih sistemi bili potrebni Srbiji decenijama unazad. „Ovo je prvi automatizovani radarski centar u Južnoj Evropi“, istakla je predsednica Vlade.

U budžetu za sledeću godinu izdvojeno je 600 miliona dinara, pa će automatizacija protivgradne zaštite biti nastavljena na Fruškoj gori, Užicu i Bukulji.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti