Na Karibima zabrana plastike od 1. januara

Foto-ilustracija: Unsplash (Brian Yurasits)

U sedam karipskih zemalja 1. januara 2020. godine stupa na snagu zabrana plastike i polistirena za jednokratnu upotrebu kako bi se sprečilo zagađenje okeana plastičnim otpadom koje direktno utiče na morski život i ugrožava morski ekosistem i obalu.

Karibi su jedna od svetskih regija koje su najzagađenije plastičnim otpadom pa je uvođenje ove zabrane prvenstveno namenjeno sprečavanju degradacije morskih i obalskih ekosistema, koja predstavlja zdravstveni rizik i ugrožava sigurnost hrane za oko 40 miliona stanovnika njenih obalskih područja. Sedam karipskih zemalja koje uvode zabranu plastike su Jamajka, Belize, Barbados, Dominikanska Republika, Grenada, Trinidad i Tobago i Bahami, tako da je u njima od 1. januara najstrože zabranjen uvoz i upotreba plastike i polistirena za jednokratnu upotrebu.

U karipskoj regiji se svake godine u proseku upotrebi pet milijardi plastičnih kesa, a opštepoznata činjenica je da je toj vrsti plastičnog otpada za razgradnju potrebno više stotine godina. Razmere problema plastičnog zagađenja karipskih zemalja posebno su došli do izražaja kada su objavljeni podaci o količini plastičnog otpada po glavi stanovnika, prema kojima se čak deset zemalja ove regije nalazi među trideset najvećih zagađivača u svetu. Svaki stanovnik Trinidada i Tobaga, na primer, dnevno proizvede čak 1,5 kilograma plastičnog otpada, što je u svetu najveća zabeležena količina otpada po stanovniku.

Foto-ilustracija: Unsplash (Gregory Culmer)

No, još veću zabrinutost izaziva procena prema kojoj četvrtina tog otpada završi u moru ili na obalama te zemlje zbog neadekvatnih procesa obrade plastičnog otpada. Prema procenama za celu karipsku regiju, svake godine u moru završi više od 300.000 tona plastičnog otpada, a prema podacima Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu životne sredine (UNEP), u obalskim područjima Kariba je u razdoblju od 2006. do 2012. godine prikupljeno čak 4 miliona usitnjenog plastičnog otpada.

Očekuje se da će zagađenje plastičnim otpadom na male karipske zemlje tokom nastupajućih godina uticati sve izraženijim intenzitetom, a vlasti na Bahamima procenjuju da će trenutna stopa plastičnog zagađenja u turističkom sektoru uzrokovati gubitke do 10 miliona američkih dolara godišnje.

Izvor: S.F./Ekovjesnik    

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti