RHMZ ne štiti dovoljno poljoprivredne proizvode i poljoprivredne proizvođače

Kako saopštava Nova ekonomija, nakon elementarne nepogode koja je opustošila poljoprivredne useve i oštetila imovinu građana u nekim delovima Srbije, kao i prethodnih godina ponavlja se pitanje o efikasnosti protivgradne odbrane. Posebno se naglašava da su plate strelaca ostale nepromenjene i da ta suma na mesečnom nivou iznosi 4 hiljade dinara.

Foto-ilustracija: Pixabay

O neefikasnosti protivgradne odbrane, oglašavala se i Državna revizorska institucija, još krajem 2018. godine. Njihov ključni nalaz tada glasio je da „Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) prilikom planiranja sredstava potrebnih za funkcionisanje protivgradne zaštite, distribuciju protivgradnih raketa i održavanje lansirnih stanica, ne obezbeđuje u dovoljnoj meri zaštitu poljoprivrednog proizvoda i poljoprivrednog proizvođača“.

Od tad je prošlo godinu i po dana, a slike iz nekih delova Srbije od pre tri dana i dalje ukazuju da rešenje nije na vidiku. Gostujući na Javnom servisu, svojom izjavom, to je potvrdio i direktor Republičkog hidrometeorloškog zavoda Jugoslav Nikolić.

„Država za neke nadoknade, koje zaista jesu simbolične, za jednu sezonu izdvaja oko milion evra za te strelce. One su takve kakve jesu. Po zakonu o odbrani od grada i lokalne samouprave su subjekti sistema i oni učestvuju u podršci sistemu na svojoj teritoriji,“ izjavio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, problem koji se odnosi na pritivgradnu zaštitu, trebalo bi da „bude usklađen u narednim godinama“.

On je rekao da je RFZO aktivirao sve predviđene stanice u ovoj sezoni i ima jedan broj automatizovanih stanica, nekih 104 na području Radarskog centra Valjevo i još nekoliko na drugim centrima.

„U procesu je takozvana automatizacija lansirnih stanica, koja bi trebalo da obezbedi još veću sigurnost i efikasnost. To će se realizovati u narednim godinama i teče po planu,“ rekao je Nikolić i dodao da se ove godine delimično automatizuju radarski centri na Bukulji i na Fruškoj gori, dok se u narednih nekoliko godina to očekuje u celoj Srbiji.

Nikolić dodaje da je pred početak ove sezone obezbeđeno 18.000 raketa što je, kako navodi, „apsolutni rekord“, kao i da se tokom poslednje nepogode dejstvovalo sa osam radarskih centara, ali je, objašnjava, ipak došlo do pojave grada.

RTS je preneo da se posledice nevremena od pre nekoliko dana još uvek otklanjaju.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti