Da li će aukcije stvoriti investicioni ambijent u oblasti obnovljivih izvora energije?

Foto: BDK Advokati

Udruženje OIE Srbija i advokatska kancelarija BDK Advokati organizovali su panel diskusiju pod nazovom „U susret aukcijama: regulatorni uslovi, kapaciteti, prepreke i rizici kao kreatori investicionog ambijenta u oblasti obnovljivih izvora energije“ gde su panelisti imali prilike da iznesu svoje stavove o sistemu aukcija i nedavno usvojenom Zakonu o obnovljivim izvorima energije.

Skupu se prvi obratio predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije, Dejan Popović, ističući da je agencija usvojila Metodologiju za određivanje maksimalne otkupne cene električne energije i Metodologiju za određivanje maksimalne fid-in tarife za električnu energiju, ali da će Vlada odlučiti o tome koliki će biti obim aukcija jer to zavisi od energetske politike države.

Aukcije su Zakonom pripopisani postupci gde se proizvođači električne energije nadmeću ponudama najniže tržišne preimije, a Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo je prve aukcije krajem 2021. godine. Panelisti su se složili da novi Zakon o obnovljivim izvorima energije stvara povoljan ambijent za razvoj zelene energije te očekuju da će to već od sledeće godine privući veći broj investitora.

Direktor kompanije MT-KOMEX Miloš Kostić istakao je da su ovakvi zakoni i podzakonski akti dugo očekivani, budući da je prvi zakon sa podzakonskim aktima o obnovljivim izvorima energije usvojen  još 2009. godine, a uredba je važila do kraja 2012. godine.

Pročitajte još:

„U okviru te prve uredbe uspeli smo da izgradimo solarnu elektranu snage 2 MW koja već osam godina uspesno proizvodi električnu energiju. Od tada, pa do sada, gradili smo elektrane na objektima industrijskih postrojenja samo za potrebe sopstvene potrošnje i najčešće su to bile kompanije koje su htele da budu ekološki osvešćene, ali su to sve bili kapaciteti veoma malih razmera“, rekao je Kostić.

Sada je situacija drugačija – uspostavljen je regulatorni okvir, podzakonski akti biće završeni do kraja godine, a drastično poskupljenje električne energije navelo je kompanije da se brže opredeljuju za ulaganje u OIE .

„Cena po MWh na tržištu električne energije trenutno iznosi 200 evra, a Srbija uvozi 780 MWh, tako da svi mi plaćamo tu skupu cenu. To se reflektovalo na industriju pa smo samo ove godine izgradili elektrane koliko zbirno za prethodnih deset. Trenutno radimo na različitim industrijskim postrojenjima ćija će snaga biti blizu 6 MW, a najveća elektrana koju smo radili nalazi se u Novom Sadu i uskoro će biti puštena u rad“, naveo je direktor kompanije MT-KOMEX.

Foto-ilustracija: Pixabay

On dodaje da je nova mogućnost da  postanu „prozjumeri“ (kupci-proizvođači električne energije), doprinela popularizaciji solane energije u Srbiji, a mnogo je i onih koji bi svoju solarnu elektranu da grade na zemlji pa intenzivno tragaju za odgovarajućim zemljištem koje će biti blizu dalekovoda.

Ipak, kada je reč o priključku na elektrodistributivnu mrežu, projektni menadžer u Elektromreži Srbije Dejana Popović Milovanović ističe da razmatranje tog pitanja nije među prioritetima investitora.

“Kroz desetogodišnje iskustvo shvatili smo da investitori primaro gledaju razvoj svog projekta, a priključka se sete u nekom trenutku kada je vremenski rok ta realizaciju kratak, i onda se dodatno povećava pritisak na EMS. Prava stvar za investitore je da se harmonizuje dinamika realizacije razvoja samog proizvodnog objekta i priključka“, rekla je Popović Milovanović.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti