Osunčajmo Srbiju – Kako postati kupac-proizvođač?

Na Međunarodnim danima energetike i investicija, desetim po redu, koji se održavaju na Novosadskom sajmu neke od tema panela su obnovljivi izvori energije, unapređenje energetske efikasnosti, podrška smanjenju zagađenja, solarna energija i kako postati kupac-proizvođač.

Učesnici trećeg panela “Osunčajmo Srbiju” bili su Miloš Kostić, iz kompanije CEEFOR, Dušan Đukić, ODS, Ana Radojević, grad Kragujevac, Vladimir Janković, opština Paraćin, Andrija Petrušić, United Green Energy, Predrag Leštanin, opština Raška i moderator Jasmina Young, RES fondacija pokušali su da odgovore na sva pitanja kada je reč o temi kupac-proizvođač.

Usvojen je novi zakon koji omogućuje da u našoj zemlji bude postavljen sve veći broj solarnih elektrana. Usvojena je uredba koja omogućuje da procedura po kojoj građani mogu da nabave solarne panele i postanu kupci-proizvođači (prozjumeri) drastično je pojednostavljena. 

Elektrodistribucija Srbije objavila je i detaljno uputstvo kako individualna domaćinstva mogu steći status kupac-proizvođač za instalirane proizvodne snage fotonaponskih modula do 10,8 KW.

Građani Srbije sa oduševljenjem su dočekali vesti da će država sufinansirati postavljanje solarnih panela. Kako su zaključili učesnici panela trenutno vlada veliko interesovanje i mnogi su zainteresovani ulaganje u solarnu energiju.

Kako je objasnio Miloš Kostić, iz kompanije CEEFOR, trenutna energetska kriza trenutno se reflektuje na industriju, a ne na građane i pitanje je do kada će to biti tako. Te se nameće da sopstvena proizvodnja energije može biti rešenje na trenutnu situaciju.

Učesnici panela složili su se u tome da treba pojednostaviti i ubrzati proceduru, jer trenutno stanje opterećuje administraciju, kao i da su potrebna dodatna razjašnjenja.

“Kompanija CEEFOR se trudi da kupcima olakša ceo proces. Kod nas sistem funkcioniše tako što kupac na jednom mestu dobije panele, invertore, popunjenu dokumentaciju i projekat. Kupci tačno znaju šta dobijaju i uvek mogu da izaberu šta mogu da postave na krovu”, istakao je Miloš Kostić i dodao da kompanija odbija klijente koji imaju potrošnju manju od 1.200 kilovata, jer oni investicije mogu da vrate tek za 10 ili 12 godina.

Dušan Đukić učesnicima je pojasnio da vlasnici već izgrađenih solarnih elektrana do 10,8 kilovata, po uredbi, mogu da popune dokumentaciju i da se jave elektrodistribuciji i završe dokumentaciju.

Desete Međunarodne dani energetike i investicija Novosadski sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, dok je RES fondacija partner u organizovanju kongresnog segmenta.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti