Strahovito uginuće više od 350 slonova u Bocvani i dalje nerazjašnjeno

Foto: Facebook (screenshot)

Više od 350 slonova uginulo je u severnoj Bocvani, a uzrok je i dalje nepoznat. Katastrofalno misteriozno masovno uginuće odvija se tokom protekla dva meseca.

Početkom maja blizu delte reke Okavango pronađena je prva grupa mrtvih slonova, a do kraja meseca 169 slonova je uginulo. Do sredine juna taj broj se više nego udvostručio.

Više od 70 odsto slonova uginulo je u blizini pojila, navode lokalni izvori za Gardijan.

Masovno odumiranje na ovom nivou nije viđeno veoma dugo. Osim u periodima suša, nijedno izumiranje nije bilo ovoliko dramatično“, kaže Nial Makan, direktor konzervacionog dobrotvornog udruženja „National Park Rescue“.

Vlada Bocvane nije još testirala uzorke tako da nema informacija o uzroku uginuća. Dve glavne mogućnosti su trovanje ili neki nepoznati patogen.

Prvobitno se smatralo da je antraks uzrok, ali je to odbačeno.

Lokalno stanovništvo kaže da su neki slonovi viđeni da hodaju ukrug, što bi moglo da ukazuje na neku vrstu neurološkog oštećenja.

„Ukoliko pogledate leševe, neki od njih su se samo srušili na lice što ukazuje da su brzo uginuli. Drugi pokazuju znake sporog umiranja, poput onih koji su viđeni da tumaraju. Teško je reći koji toksin bi ovo mogao da uzrokuje“, ističe Makan.

Trećina afričkih slonova živi u Bocvani.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti