Bakterija krivac za smrt 11 slonova u Zimbabveu

Foto-ilustracija: Unsplash (Simon Greenwood)

Bakterijska infekcija, koju je možda uzrokovalo konzumiranje nekih otrovnih biljaka, mogla bi biti uzrok smrti 11 slonova u šumi u zapadnom Zimbabveu, naveli su zvaničnici.

Tela slonova otkrivena su prošle nedelje u šumi Pandamasue, smeštenoj između nacionalnog parka Hvange i vodopada Viktorija. 

Hrane je malo tokom ove sušne sezone. Postoji problem prenaseljenosti životinja, pa mladi uglavnom jedu bilo šta, a neke biljke su otrovne. To bi mogao biti uzrok bakterijske infekcije, ali to još uvek moramo dokazati. Naučnici rade na tome“, rekao je Tinaše Faravo, portparol Nacionalnih parkova Zimbabvea i Uprave za upravljanje staništima divljih životinja.

Pronađeni su mrtvi mladi slonovi sa kljovama, što je isključilo sumnju na krivolov.

Poslednjih godina lovokradice u Zimbabveu otrovale su desetine slonova cijanidom, a zatim su uzele kljove da bi ih prodale ilegalnim trgovcima.

Istraga će takođe pokušati da utvrdi postoji li veza između smrtnih slučajeva ovih slonova i smrtnih slučajeva prijavljenih u susednoj Bocvani. 

Naučnici još istražuju slučaj smrti od prošlog meseca više od 275 slonova u oblasti delte Okavango u Bocvani. Krivolov, trovanje i antraks takođe su isključeni kao uzrok.

Bocvana ima najveću populaciju slonova na svetu, procenjenu na 156.000 jedinki a Zimbabve drugu po veličini, procenjenu na 85.000. Prošle godine je oko 200 slonova u Zimbabveu umrlo od gladi kao rezultat suše u zemlji.

Zimbabve tvrdi da bi trebalo dozvoliti prodaju nekih  slonova stranim zoološkim vrtovima kako bi se domaća populacija rasteretila i da bi se prikupilo više novca za njihovu zaštitu.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti