Požar u RTB Bor istog dana kada je i zvanično zatvoren zbog zagađenja

Foto-ilustracija: Pixabay

Topioica RTB Bor sinoć je prekinula rad zbog požara na cevi koje vode od topionice do fabrike sumporne kiseline. Požar je lokalizovan posle nekoliko sati koji je gasilo pet vatrogasnih vozila, a povređenih nije bilo.

Istog dana je zbog višednevnog prekomernog zagađenja vazduha, lokalna samouprava u Boru podnela  krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Ziđin.

Osnovno javno tužilaštvo je našem portalu odgovorilo da je „Gradska uprava grada Bora dana 14.09.2020. godine podnela krivičnu prijavu protiv rukovodećih odgovornih stručnih lica u Topionici kompanije „Serbia Zijin Copper DOO Bor“ zbog krivičnog dela zagađenje životne sredine iz čl.260. КZ. Postupajući po navedenoj krivičnoj prijavi OJT Bor je tražilo postupanje Republičkog ekološkog inspektora za Zaječarski upravni okrug u skladu sa Zakonom, te je postupanje po zahtevu OJT Bor u toku“, navodi se u meju.

Prijavu je potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i ona se odnosi na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu Ziđina.

Zagađenje u Boru poslednje dve godine, od kada je Vlada Srbije prodala RTB Bor, često prelazi dozvoljene granice, a podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) pokazuju da je ekordna koncentracija SO2 u poslednjih 3o dana zabeležena 28. avgusta – 2.285 mikrograma po kubnom metru.

Ipak, najveće koncentracija sumpor dioksida u gradskom parku zabeležena je četvrtog avgusta, kada je zagađenost dostigla čak 3.800 mikrograma po m3.

Podsetimo, prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha maksimalna jednosatna koncentracija tj. granična vrednost, tolerantna vrednost i granica tolerancije za sumpor dioksid, azot dioksid, suspendovane čestice (PM10, PM2.5), olovo, benzen i ugljen monoksid  tokom jednog sata ne sme prekoračiti 350 mikrograma po kubnom metru, više od 24 puta u jednoj kalendarskoj godini.

Foto ilustracija: Pixabay

Kvalitet vazduha u Boru ugrožava zdravlje ljudi i takva situacija izaziva jak revolt građana. Više puta je zahtevano od Ziđina preduzimanje mera u cilju smanjenja zagađenja vazduha, međutim kako niko u kompaniji nije reagovao, morala je da reaguje lokalna samouprava i podnese kriviču prijavu.

Ni u jednoj od situacija kada je bilo prekomernog zagađenja Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije reagovalo, a u Boru je još početkom 2020. godine završena izrada kratkoročnog akcionog plana za smanjenje aerozagađenja, koji je, posle javne rasprave početkom februara, upućen u ministarstvo, ali je odgovor stigao je tek osmog avgusta.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je Ziđin brzo reagovao i započeo remont za koji očekuje da će trajati nekoliko nedelja, a u okviru kojeg će biti detektovani kvarovi na opremi koji su doveli do ispuštanja gasova.

Prema rečima ministra Antića, do kraja decembra 2022. godine Ziđin planira da da završi tehničku rekonstrukciju i delimičnu izgradnju topionice, pri čemu će se prioritet dati završteku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odusmporavanje do kraja decembra 2021. godine.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti