Pokloni su bolji kada nisu u plastičnoj kesi

Foto-ilustracija: Pixabay (monicore)

Novogodišnji i božićni praznici police u prodavnicama ispune sitnicama kojima najteže odolevam. Nakon desetine izlistanih onlajn kataloga i posećenih šoping centara, uspela sam da se opredelim za ovogodišnje poklončiće, koji čekaju da budu upakovani i postavljeni ispod jelke.

Ukrasni papir i kese ispunjeni novogodišnjim šarama razigraju sreću i nestrpljenje u nama, a da li probude i misao koliko je resursa i energije utrošeno u nešto što će nas učiniti srećnima na nekoliko trenutaka a zatim završiti kao otpad, najverovatnije na deponiji?

Verujem da ste već pronašli vaše poklone, ili ste u potrazi za njima, zato vam predstavljam nekoliko načina na koje možete da ih upakujete tako da u njima uživaju i vaši najbliži, ali i naša planeta.

Paketići veliki i mali

Kartonsku kutiju možete da iskoristite za pravljenje novogodišnjeg paketića, umesto da poklone spakujete u plastičnu kesu – džakčić. Kupite, ili iskoristite ukoliko imate, kartonsku kutiju a zatim je ukrasite po vašoj želji, lepljenjem novogodišnjih ukrasa koje ste napravili sami, a o kojima sam pisala u prethodnom blogu. Nakon što praznici prođu, kutiju možete da sačuvate i prenamenite za druge sitnice ili odložite na mesto za njegovu reciklažu.

Ukoliko biste više voleli da poklon bude upakovan u džak, krenite u potragu za pogodnim materijalom. Stari čaršavi, zavese ili drugi materijali biće dobra zamena plastičnim džakovima. Ukoliko nemate materijal koji možete da iskoristite, u redu je da kupite novi, ukrasite ga, a zatim da narednih godina bude zamena plastičnim kesama, džakovima i ukrasnim papirima.

Ako ste ove godine odlučili da vašoj porodici i prijateljima poklonite šal, maramu, jastučnicu ili drugi materijal, eto ideje. Ostale sitne poklončiće uvijte u materijal i napravite mali džak.

U Japanu je pakovanje poklona u tkaninu tradicija, a sada može da postane i vaša.

Energetski portal (božićne čarape za poklone)

Ove godine, odlučila sam da napravim božićne čarape za poklone koji će ujedno biti i poklon i pakovanje za druge poklone, a koji će moći da se koriste narednih godina. Prikupila sam postojeći i dokupila novi potreban materijal, a za moje čarapice bili su mi potrebni vunica, konac, igla, šareni papir, tekstil i dobra energija. Iako moje božićne čarapice nisu završene, podeliću sa vama sliku da vidite kako napreduju radovi i da vas inspirišem da se sa svojim ukućanima zabavite i učinite ovogodišnje darivanje održivijim.

Tegla ispunjena srećom

Znate li za onu rečenicu – Sreću čine male stvari? Iako volimo i velike poklone, sitnice su tu da ih upotpune i učine slađim. Veća ili manja iskorišćena tegla može da zameni kupovinu ukrasnih kutija i tako ne završi na otpadu. Unutrašnje dno tegle možete da obložite malim šišarkama, tkaninom, vunicom, izgužvanim ili iscepkanim parčetom stare novine ili na drugi način. Zatim teglu ispunite sitnicama, kao što su čokoladice, nakit, slušalice ili poklon vaučeri.

Pletene korpice takođe mogu da se koriste kao poklon, ali i kao interesantno pakovanje u kojem možete da dekorišete ostale poklončiće.

Ako biste radije poklon upakovali u novogodišnju kesu, izaberite onu koja nije plastificirana, već je od kartona, koji kasnije može da bude recikliran. Nakon što raspakujete poklon, ukrasne kese sačuvajte za narednu godinu, kao i ukrasni papir koji, iako bude iscepkan na delove može da posluži za ukrašavanje novogodišnje kartonske kutije za poklon sledeće Nove godine.

Velika pažnja poklanja se estetici pakovanja, zbog čega je veliki broj poklona već u radnji spremljen u zanimljivo originalno pakovanje, te dodatni ukrasni papiri i kese nisu potrebni.

Poklanjajući našim dragim ljudima sitnice, ne smemo da zaboravimo poklon i za našu planetu. Njena novogodišnja želja glasi – čuvajte me.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti