Karantin za knjige koji vraća život u biblioteke

Foto-ilustracija: Pixabay

Italijanski univerzitet „Cattolica Sacro Cuore“ je prvi uveo karantin za svaku knjigu koja je korišćena od strane studenta. U zajedničkim prostorijama su postavljene UV lampe koje kratkim talasima eliminišu bakterije i viruse. Studenti mogu da rezervišu i podignu knjige koje bi, nakon što bi bile vraćene u biblioteku, odmah bile dezinfikovane.

Univerzitet „Cattolica Sacro Cuore“ koji ima sedište u Milanu, Breši, Pjaćenci, Kremoni i Rimu i sa ukupno 12 fakulteta i preko 500 amfiteatara jedan je od prvih u Italiji počeo sa radom 7. septembra vraćajući studente u svoje prostorije nakon pauze od marta uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Pored svih uobičajenih mera predostrožnosti ovaj univerzitet je prvi uveo i karantin za knjige. Naime, „Cattolica“ ima veliki broj izuzetno starih knjiga i prvih izdanja koja svakako čuvaju na poseban način, no epidemija koronavirusa dovela je do toga da se uvede karantin za svaku knjigu koja je korišćena od strane studenta.

Zahvaljući saradnji Univerziteta i firme „Tirenija“ iz Đenove, italijanske firme koja ima veliko iskustvo u snabdevanju proizvodima i uslugama za kulturna dobra, a naročito za sanifikaciju knjiga i dokumenata, univerzitet u Milanu je prvi dobio aparate koji će svojim radom omogućiti bezbedno studiranje, a i rad svim zaposlenima.

U zajedničkim prostorijama su postavljene UV lampe koje kratkim talasima eliminišu bakterije i viruse. I tokom karantina studenti su mogli, zahvaljujući efikasnoj organizaciji Univerziteta, da rezervišu i podignu knjige koje bi, nakon što bi bile vraćene u biblioteku, odmah bile dezinfikovane.

Univerzitet u Milanu ima dva aparata visoke tehnologije koji koriste UVC zrake i ozon u cilju dobre dezinfekcije materijala i prostorija u kojima se nalazi osoblje i studenti.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexis Brown)

Prvi aparat je ormar koji ne propušta vlagu i koristi se za sanifikaciju materijala od papira, a funkcioniše na sledeći način – nakon korišćenja knjiga ili dokumenti se stave u ormar koji, zahvaljujući ozonu i hladnoj plazmi, sanifikuje sadržaj u trajanju od 90 minuta eliminišući na taj način svaki trag bilo kog virusa, bakterija, gljivica i određenih vrsta insekata.

Drugi aparat je „abios“ i omogućava sanifikaciju ambijenata u zonama poput biblioteka i amfiteatara, a funkcioniše zahvaljujući posebnim UV kratko talasnim lampama koje eliminišu gljivice, bakterije i virus u vazduhu u formi bio aerosola.

Ovaj aparat je već u upotrebi u jednoj od biblioteka i omogućava zdravu okolinu i potpuno odsustvo virusa, mikroorganizama i bakterija. Ovakva sanifikacija površina i ambijenata se koristi i kao prevencija, a upotreba UVC i ozona se smatra, od strane naučnika, potentnim „ubicom bakterija i virusa“, te je testiran i korišćen protiv ebole i drugih koronavirusa koji su poznati nauci.

„Abios“ usisava vazduh iz ambijenta, eliminiše prašinu koja se u njemu nalazi, steriliše vazduh i vraća ga u atmosferu sanifikovanog do 99.98 odsto.

Kompanija „Tirenija“ sa sedištem u Đenovi zahvaljujući tehnologiji zasnovanoj na ozonu omogućava i organizaciju događaja sa velikim brojem ljudi, te je potražnja za njihovim aparatima u porastu, a Univerzitet „Cattolica“ je prvi, uloživši više od milion evra, uveo ovaj način zaštite zaposlenih i studenata u akademskom svetu u Italiji, pokazavši da im je na prvom mestu sigurnost svih studenata i onih koji će se tek upisati na fakultet u ovim nesigurnim vremenima.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti