Leteći zmaj – nekada igračka, danas energija

Foto-ilustracija: Pixabay (dimitrisvetsikas1969)

Uz pojam ekologije sve sigurnije ide i rečenica – od igle do lokomotive. Gde god da se okrenemo, na šta god da pomislimo – ili ne pomislimo, sve može da se dovede u vezu sa ekologijom. Želimo li da kupimo slamčice ili prevozno sredstvo – eto odlične prilike da se ekologija umeša u naš izbor. I onda izbor pravimo između plastičnih ili papirnih slamčica, dizel ili električnih vozila.

Ukoliko ste u detinjstvu puštali zmajeve, u rukama ste zapravo držali preteču savremenog obnovljivog izvora energije. Možda niste razmišljali o tome da i ova igračka može da se razvije u ekološki proizvod, ali ona danas to jeste. Mada izgledom više podseća na padobran za paraglajding, tokom proizvodnje energije oponaša se kao leteći zmaj. Iako nisam navela u koju vrstu obnovljivih izvora spada zmaj, možemo da pretpostavimo, prisećajući se detinjstva i faktora koji nam je bio potreban kako bi se zmaj vijorio iznad nas. Vetar – dar prirode čiji se značaj iznova potvrđuje. Ne treba zaboraviti, da se enegrije vetra koristi više od 2.000 godina unazad. Iako tada nije postojala električna energija, vetar i prvi oblici vetrenjača koristili su se u svrhu mlevenja žitarica i pumpanja vode.

Zašto reći DA zmaju kao obnovljivom izvoru energije?

Vetroelektrane i dalje su nezamenljiv izvor energije iz vetra, kada je reč o njihovoj snazi. Međutim, za njihovu proizvodnju potrebna je velika količina materijala, s obizorom na to da predstavljaju sklop oko 8.000 delova. Prednost zmaja kao izvora energije, upravo se nalazi u njegovoj strukturi. Za proizvodnju ovog izvora potrebno je čak 90 odsto manje materijala u odnosu na količinu koja se koristi za izgradnju konvencionalnih vetroturbina. Njegove male dimenzije, omogućavaju da se lako transportuje, čak i na udaljene lokacije gde nije moguće izgraditi vetroparkove. Takođe, njegovo postavljanje i instalacija mogući su za svega jedan dan. Zbog svoje strukture, ovi zmajevi mogu da se uzdignu na veće visine od konvencionalnih vetroturbina, gde se nalaze i jači vetrovi.

Male dimenzije mogu da budu korisne i kada je reč o korišćenju energije vetra sa mora. Na delu mora gde se nalaze velike dubine, postavljaju se plutajuće vetroturbine. Međutim, zbog njihove težine potrebne su velike strukture koje podsećaju na barže, kako bi izdržale njihovu težinu. Govoreći o zmaju kao izvoru energije, omogućile bi se jednostavnije i ekonomičnije plutajuće konstrukcije na kojima bi se zmajevi postavljali.

Iako ovaj vid obnovljivog izvora i dalje nije široko rasprostranjen, ima veliki potrencijal da u budućnosti postane.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti