Klimatske promene bi mogle da istrebe polovinu vrsta iz Amazona do 2100. godine

Foto: pixabay

Prema novom istraživanju više od polovine divljih životinja u oblastima sa najvećim biodiverzitetom na svetu moglo bi se suočiti sa istrebljenjem do kraja veka ako se ne pojačaju napori u borbi protiv klimatskih promena.

Studija koju je sproveo Svetski fond za prirodu upozrava na porast temperature i katastrofalni uticaj koji ona može imati na područja poput Amazona, ostrva Galapagos i Madagaskar, evropsku obalu i Karibe. Oni su ispitali uticaj klimatskih promena na skoro 80 000 vrsta biljaka i životinja u 35 ekoloških niša sa izrazito bogatim biodiverzitetom. Pretpostavljena su tri scenarija za porast temperature, od 2 stepena, što je prag postavljen u Pariskom sporazumu, porast od 3.2 stepena, koji se predviđa za kraj veka i povećanje od 4.5 stepena, previđeni porast ako emisije ugljenika nastave da rastu nekontrolisano.

Istraživanje je objavljeno nešto pre Sata za planetu, jednog od najpoznatijih ekoloških događaja, u časopisu Klimatske promene ( Climatic Change).

Studija upućuje da bi porast od 4.5 stepeni Celzijusa imao katastrofalne posledice po biodiverzitet dok bi Amazon u ovom slučaju izgubio oko 69% svojih biljnih vrsta. Povećanje temperature od 3.2 stepena dovelo bi do toga da Amazon izgubi skoro 50% životinjskih vrsta.
Oko 60% svih vrsta bilo bi ugroženo na Madagaskaru, ostrvskoj državi koja je poznata po svom divljem životinjskom svetu a svega 80% sisara bi bilo istrebljeno u Miombo šumama južne Afrike. Povećanje globalne temperature bi pored posledica kao što su nepredvidivi vremenski šabloni uticalo i na smanjenje padavina u Mediteranu, na Madagaskaru i u Argentini. Ova pojava bi dovela do povećanog pritiska na zalihe vode za Afričke slonove, koji u proseku dnevno popiju od 150 do 300 litara.
Podizanje nivoa mora bi potopilo prostore na kome se pare tigrovi Indije i Bangladeša.

Profesor koji je vodio studiju, Rahel Varen izjavio je: „Naše istraživanje kvantifikuje benefite ograničavanja globalnog zagrevanja na 2 stepena u 35 svetskih zajednica koje su najbogatije životom. Proučili smo 80 000 vrsta biljaka, sisara, ptica, reptila i vodozemaca i oko 50% njih bi moglo biti zauvek izgubjeno iz područja koja nemaju dobro uređen zakon o klimatskim promenama. Doduše, kada bi se globalno zagrevanje ograničilo na 2 stepena iznad onog koji je bio u predindustrijskom periodu, ovaj procenat smanjio bi se na 25%. Scenario ograničavanja porasta temperature na 1.5 stepen nije bio izučavan ali se može zaključiti da bi u tom slučaju zaštitili još vise divljeg sveta.“

Tanja Stili, izvršna direktorka WWFa rekla je: „ U toku života naše dece, mesta kao što su Amazon i Galapagos mogla bi postati neprepoznatljiva sa skoro polovinom vrsta obrisanih sa lica zemlje zbog posledica ljudskih aktivnosti. Zato Sat za planetu traži od svih da obećaju da će praviti promene svaki dan kako bi sačuvali našu planetu.“

Milan Zlatanović

Izvor: independent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti