Kampanja “Zajedno bez plastike”

Foto-ilustracija: Pixabay

Udruženje Sunce pokreće nacionalnu kampanju za smanjenje zagađenja plastikom za jednokratnu upotrebu u Hrvatskoj. Države članice EU do 3. jula 2021. godine morale su da uvrste u nacionalni zakon Direktivu o smanjenju određenih proizvoda od plastike u životnu sredinu, koja uključuje zabranu određenih proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu, nažalost, zakon o sprovođenju Direktive u Hrvatskoj nije donet na vreme, navodi se u saopštenju.

“Udruženje za prirodu, životnu sredinu i održivi razvoj Sunce nastavlja sa projektima i aktivnostima usmerenim na smanjenje zagađenja plastikom za jednokratnu upotrebu, pa je početkom nedelje u Trogiru, u okviru projekta Plastic Smart Cities Croatia potpisao Akcioni plan za smanjenje zagađenja plastikom za period od 2021. do 2026. godine, koji uključuje sprovođenje mera i aktivnosti usmerenih na smanjenje ispuštanja plastičnog otpada u životnu sredinu i zagađenje mora sa plastični otpad”, piše u saopštenju.

Kako dalje navode Trogir je, nakon Dubrovnika, postao drugi grad u Hrvatskoj koji je usvojio jedan takav dokument kao Plastic Smart Citi. Kao i u Akcionom planu grada Dubrovnika, mere uključuju adekvatno upravljanje otpadom, praćenje i sanaciju divljih deponija i ograničavanje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu u svim javnim preduzećima i gradskim institucijama. 

Postavljanjem izložbe koja će se otvoriti sledeće nedelje na Hvaru, u okviru Jelsa Art bijenala, Udruženje Sunce zvanično započinje nacionalnu kampanju za smanjenje zagađenja jednokratnom plastikom pod nazivom „Zajedno bez plastike“, koja se sprovodi kao jedna od aktivnosti projekta Za plastična slobodna hrvatska ostrva područje Starog Grada i opštine Sali na Dugom otoku.

Nacionalnu kampanju „Zajedno bez plastike“ podržava Beiond Plastic Med.

Izvor: Udruženje Sunce

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti