Balkanski tok kompletan – Srbija i Mađarska spojile cevi

Foto: JP „Srbijagas“

Javno preduzeće „Srbijagas“ i mađarska kompanija FGSZ povezali su na granici s Mađarskom gasovod „Balkanski tok“ kojim će ubuduće gas iz Turske preko Bugarske i Srbije stizati do srednje Evrope. Od sada Mađarska zakupljuje kapacitete, a Srbija postaje važna tranzitna zemlja za srednju Evropu. Prve količine tranzitnog gasa kroz našu zemlju za srednju Evropu kreću 1. oktobra.

“Ovo je nova bezbednost u snabdevanju gasom i Srbije, i Mađarske, i Bugarske, i cele srednje Evrope. Pošto je linijski deo suštinski završen, a i kompresorska stanica u Srbiji se završava, takođe i u Bugarskoj, već sada možemo da kažemo da ćemo od 1. oktobra preko Srbije moći da transportujemo prve količine tranzitnog gasa za srednju Evropu. Da bismo do ovoga došli, trebalo je da se reši mnogo tehničkih i regulatornih detalja i u Briselu i u Energetskoj zajednici i sa nacionalnim regulatornim telima, a mi smo to sa velikim uspehom uradili”, rekao je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, navodi se u saopštenju. 

Direktor “FGSZ” Ferenc Sabolč ističući važnost „zlatnog povezivanja“ gasovodnih sistema dve države, kazao je da to znači završetak ovog projekta i novu fazu – početak snabdevanja gasom tim pravcem.

“Cilj je da od oktobra značajna količina gasa sa teritorije Srbije dođe u Mađarsku. Iza ovog projekta stoji ozbiljan višegodišnji rad. Svi mi, i sa naše i sa srpske strane, uradili smo mnogo da bi ovaj gasovod počeo da radi. Hteo bih da istaknem da je sve realizovano po najvišim standardima i da je naša saradnja bila izuzetno dobra”, naveo je Sabolč.

Dužina „Balkanskog toka“ kroz Srbiju iznosi 402 kilometra, prečnik gasovoda je 1200 mm, maksimalan pritisak 75 bara, a godišnji kapacitet gasovoda 13,88 milijardi kubnih metara gasa. Na trasi gasovoda nalazi se 4 merne i 19 blok stanica, kao i jedna kompresorska stanica kod Velike Plane sa tri agregata od po 8 megavata. Kao što je poznato, od 1. januara isporuka gasa iz Rusije ide ovim pravcem, preko teritorije Turske i Bugarske, a trenutno se snabdevanje građana Srbije obavlja preko gasnih čvorišta u Pančevu i Gospođincima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti