Gas stiže do većeg broja kupaca

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas anekse ugovora o poveravanju delatnosti od opšteg interesa sa kompanijama “Sigas“ iz Požege i “Bos konstrakšen“ iz Trstenika, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Ovi ugovori odnose se na distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas i javno snabdevanje prirodnim gasom, a kompaniji „Sigas“ koji već snabdeva kupce prirodnog gasa u opštini Požega, biće omogućeno da preuzme bavljenje ovom delatnošću i u opštinama Varvarin i Ćićevac.

“Srbija je puštanjem u rad gasovoda Balkanski tok dobila još jedan pravac snabdevanja gasom i priprema se za izgradnju još jednog  gasovoda Niš-Dimitrovgrad za koji je raspisan tender i koji će omogućiti da do Srbije stiže gas i od drugih snabdevača.“ istakla je ministarka i dodala da bi radovi na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske, od Niša do Dimitrovgrada, trebalo da budu završeni za dve godine, a nedavno je objavljen i tender za izbor izvođača radova.

Ona je dodala da je gasom trenutno snabdeveno oko 60 odsto teritorije Srbije, ali vrlo neujednačeno. Potrebno je da se mnogo brže nego do sada realizuju projekti snabdevanja gasom, kako bi gas stigao i u druge delove naše zemlje kao i do dovećeg broja kupaca, bilo da se radi o domaćinstvima ili o industriji.

„Izgradnja magistralnih gasovoda znači veću sigurnost u snabdevanju i povoljniju cenu gasa, ali je podjednako važno da se razvija i distributivna mreža koja je uslov da gas stigne do većeg broja opština, većeg broja građana i da se ovaj energent više koristi u industriji”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da će Srbija u budućnosti biti gasno stabilna zemlja što je naročito važno sada kada krećemo u energetsku tranziciju, koja će podrazumevati izabacivanje prljavih tehnologija i izvora energije

Energetski Portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti