Za drugu fazu sanacije deponije u Trsteniku 36,7 miliona dinara

Foto-ilustracija: Unsplash (Bas Emmen)

Za finansiranje druge faze projekta sanacije i rekultivacije deponije “Osaonica” država je izdvojila 36,7 miliona dinara. Kada druga faza radova bude gotova, na ovoj deponiji biće zatvoreno i sanirano 65 odsto prostora na kom je odlagano smeće, dok će na preostalih 35 odsto biti otvorena sanitarna kaseta za privremeno odlaganje otpada. Ovo privremeno rešenje biće u funkciji do izgradnje regionalne deponije u Kraljevu, na kojoj će se u budućnosti odlagati otpad iz opštine Trstenik.

Prema planovima, druga faza radova na sanaciji deponije “Osaonica” biće gotova u oktobru ove godine.

Kako je navele ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović, sufinansiranjem ovakvih projekata pruža se podrška lokalnim samoupravama u gašenju nesanitarnih gradskih i opštinskih deponija.

“Zatvaranjem i rekultivacijom takvih deponija štitimo životnu sredinu, a istovremeno rešavamo decenijski problem neadekvatnog odlaganja otpada, koje će se u budućnosti vršiti po ekološkim standardima”, rekla je ministarka.

Trenutno se u Srbiji radi na sanaciji i rekultivaciji deponija “Stanjevina” u Prijepolju, “Prelić” u Čačku, a planirana je izgradnja transfer stanica u Novoj Varoši i Knjaževcu.

U planu je izgradnja i osam novih regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom sa pratećom opremom, čime će biti rešen problem odlaganja otpada za veliki broj lokalnih samouprava.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti