Japanci smanjuju emisije štetnih gasova pomoću nuklearne energije – opasno, ali opravdano?

Foto: Wikipedia/Nekosuki600

Usled nuklearne katastrofe koja se odigrala u Fukušimi 2011. godine zbog snažnog zemljotresa i cunamija, elektrana Onagava, najbliža epicentru, je nekoliko godina bila zatvorena. Ipak, ona je u novembru dobila zeleno svetlo da zemlju opet snabdeva neophodnom energijom.

Kada je u pitanju ova odluka, mišljenja stanovništva u neposrednoj blizini nuklearke su oprečna. Šoiči Čubači koji je tokom pomenute nesreće izgubio dom smatra da je u redu da se proizvodnja energije odatle nastavi ali uz prateće mere smanjenja rizika. „Grad koristi prednosti nuklearne elektrane. Ne mogu da kažem da se protivim“, objasnio je medijima.

Pre „ponovnog rođenja“, stručnjaci će u Onagavi u toku naredne godine implementirati određene mere bezbednosti, uključujući i morski zid na obali Tihog okeana, dugim 800 m i visokim 29 m. On će biti podignut u aprilu.

Emisije ugljen-dioksida u Japanu su od marta prošle do marta ove godine opale za 3,6 odsto. Padom sa 1,291 milijarde tona ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2e) na 1,244 milijarde tona dostigle su istorijski minimum zahvaljujući obnovljivim izvorima energije, kao i postepenom povratku nuklearne energije.

Japanska vlada je ovaj vid energije uključila i u svoju dugoročnu energetsku politiku koja predviđa da do 2030. godine nuklearke obezbede između 20 do 22 odsto energije u energetskom miksu. U istom roku, udeo obnovljivih izvora bi trebalo da skoči na 44 odsto. Uporedo bi tekao proces zatvaranja elektrana na ugalj koji su 2017. godine zadovoljile 30,4 odsto energetskih potreba ostrva.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti