Gde će Nemačka zakopati nuklearni otpad na milion godina?

Foto-ilustracija: Unsplash (Thomas Millot)

Nemačka je donela odluku o zatvaranju nuklearnih elektrana, ali ne i odluku o tome gde će zakopati nuklearni otpad veličine 28.000 kubnih metara. Radi jednostavnijeg poređenja, ova količina nuklearnog otpada srazmerna je veličini šest Big Ben kula.

U planu je da radioaktivni otpad zakopaju negde na milion godina. Stručnjaci tragaju za mestom gde će zakopati gotovo 2.000 kontejnera ovog smrtonosnog otpada. Lokacija, naravno, mora da ispunjava određene kriterijume: ne sme biti na mestu podložnom zemljotresima, niti gde ima podzemnih voda i mora biti dalje od poroznih stena. Opasan otpad mora biti najmanje jedan kilometar ispod zemlje.

Nemačka je odlučila da zatvori sve svoje nuklearne elektrane usled katastrofe u Fukušimi 2011. godine, zbog brige o bezbednosti i zaštiti životne sredine. Sedam elektrana koje još uvek rade biće zatvorene do 2022. godine. Sa njihovim gašenjem dolazi i novi izazov – treba pronaći odgovarajuće i trajno mesto za odlaganje nuklearnog otpada, i to do 2031. godine.

Trenutno se otpad skladišti u privremenim objektima, uglavnom u blizini elektrane iz koje dolazi. Ipak, svi ti objekti su u mogućnosti da otpad zadrže samo u narednih nekoliko decenija.

Foto-ilustracija: Unsplash (Viktor Kiryanov)

Finska je trenutno svetski lider u ovoj oblasti. Ima 4 nuklearne elektrane i planira ih još, ali otpad je zakopan duboko u granitnom koritu. Nemačka, međutim, mora da se izbori sa problemom nedostatka granita.

Očekuje se da će skladištenje nuklearnog otpada biti zapečaćeno negde između 2130. i 2170. godine.

Smatra se da će ovo pitanje uskoro postati veoma aktuelno u zemljama širom sveta. Nuklearnih elektrana ima više od 400 na globalnom nivou, ali nisu još osugurana mesta skladištenja. Nemačka, u odnosu na druge države, zna sa koliko otpada ima posla, ali još uvek nema trajno rešenje njegovog uklanjanja.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti