Hrvatska preispituje odluku o odlaganju nuklearnog otpada na teritoriji BiH

Foto-ilustracija: Pixabay

Odluka o odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori biće još jednom razmotrena, najavila je  ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Glavni razlog zbog kojeg je izbor Hrvatske pao baš na ovu lokaciju, koja je u blizini granice dve zemlje, jeste slabija naseljenost, rekla je ministarka nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom. Trgovska gora uglavnom je naseljena srpskim stanovništvom koje je proterano tokom rata, a među njima ima i poljoprivrednih i pčelarskih domaćinstava.

Crnadak je najavio da će, prilikom ovonedeljnog učešća u radu skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, državna delegacija o ovom pitanju razgovarati i sa generalnim sekretarom agencije. Planira da iznese čvrste argumente zbog čega treba pronaći novo rešenje za odlaganje nuklearnog otpada.

Takođe, najavio je i razgovore sa ministrima spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske, koji zajedno koriste energiju iz nuklearne elektrane Krško.

Golićeva podsetila je da je proglašenje Parka prirode „Una“, koji se nalazi blizu Trgovske gore i nastavlja na Nacionalni park „Una“, jedan od mehanizama zaštite ovog područja.

 

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti