Izgradnja staze za šetnju uz reku Jegričku

Foto: JVP „Vode Vojvodine“

U toku su radovi na izgradnji 1,5 kilometara duge inspekciono-šetne staze na desnoj obali Jegričke, uzvodno od mosta kod Siriga.

Predviđeno je najpre da se ukloni biljna vegetacija, uklone panjevi i očisti teren. Potom će biti izvedeni i zemljani radovi, da bi se zatim pristupilo formiranju staze. Predviđeno je da staza bude široka 1,5 metara i urađena od prirodnog materijala – peska i šljunka, a da se završni sloj uradi od kamena. Ivičnjaci će se raditi od drvenih oblica. Po završetku radova, planirano je da se uredi okolni teren uz samu stazu.

Ovi radovi izvode se u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Mađarska-Srbija pod nazivom „Ekološko upravljanje vodama protiv ekstremnih vremenskih uslova u pograničnoj oblasti” (ECOWAM). Kroz ovaj projekat već su sprovedeni radovi na izmuljenju dve deonice vodotoka Jegrička, ukupne dužine 11 kilometara.

Cilj projekta „Ekološko upravljanje vodama protiv ekstremnih vremenskih uslova u pograničnoj oblasti” je poboljšanje vodnog bilansa reke Jegričke i glavnog kanala Kurca u pograničnom regionu Mađarske i Srbije. Osim toga, razviće se zajednički sistem za analiziranje i praćenje, radi očuvanja kvaliteta vode i biodiverziteta u regionu prekogranične saradnje i definisaće se dugoročna rešenja radi prevencije degradacije kvaliteta voda. Ukupna vrednost celokupnog projekta ECOWAM iznosi oko 1.800.000 evra.

Izvor: Vode Vojvodine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti