Starbaks finansira reciklažu pomoću sopstvenog proizvoda

Foto-ilustracija: Unsplash (Kal Visuals)

U saradnji sa dobrotvornim društvom za zaštitu životne sredine „Hubbub“, jedan od najpoznatijih svetskih lanaca kafeterija Starbaks planira akciju recikliranja, koju će finansirati same šolje za jednokratnu upotrebu.

Po svakoj prodatoj šolji za ovu akciju biće izdvojeno 5 penija.

Odobrenja u okviru inicijative „The Cup Fund“ će obuhvatati iznos od 50.000 do 100.000 funti. Već su poznati i nagrađivani za 12 projekata, koja su bila usmerena na sakupljanje i odvojenu reciklažu iskorišćenih šolja za jednokratnu upotrebu.

Iako su Starbaksove papirne šolje za jednokratnu upotrebu pravljene od drveta iz obnovljivih šuma, veoma ih je teško reciklirati jer su kombinovane sa plastičnom oblogom, što mora biti odvojeno pri reciklaži.

Trenutno se samo 4 odsto ovih šolja reciklira.

Za sada je ova akcija planirana u Velikoj Britaniji, širom Londona, Bristola, Oksforda, Jorka, Gločestera, Northemptona, Notingema i Kumbrije. Sprovedena je na univerzitetima, šoping centrima i benzinskim stanicama.

U planu je da se i na ulicama i unutar zgrada postave aparati za reciklažu i tako budu svima i svuda dostupni.

Foto-ilustracija: Unsplash (Nadine Shaabana)

Direktor i saradnik u osnivanju „Hubbub“-a Gejvin Elis smatra da kapacitet za reciklažu papirnih šolja za jednokratnu upotreu postoji, ali da i pored toga nije u dovoljnoj meri iskorišćen. Zato je važno da se aparati za reciklažu postave na bitnim tačkama u gradovima, gde će svi ljubitelji Starbaks kafe moći direktno da učestvuju u ovoj akciji.

Ovo nije jedina akcija koju Starbaks sprovodi u cilju poboljšanja zaštite životne sredine. Najavili su da će do 2020. godine potpuno izbaciti upotrebu plastičnih slamčica.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti