Isplovila prva ploveća nuklearna elektrana na svetu

Iz ruske luke Murmansk je 23. avgusta vrlo neobično plovilo krenulo na put dug 5 hiljada kilometara kroz vode Arktika da bi stiglo do Čukotske oblasti koju od Aljaske deli Beringov moreuz. Reč je o prvoj plovećoj nuklearnoj elektrani na svetu čija je svrha snabdevanje najudaljenijih regiona Rusije električnom energijom.

Foto-ilustracija: YouTube (screenshot)

Postrojenje „Akademik Lomonosov“ je razvila ruska državna nuklearna kompanija Rosatom.

Elektrana na nuklearni pogon zameniće elektranu na ugalj, kao i dotrajalu elektranu koja električnom energijom snabdeva više od 50 hiljada stanovnika grada Pevek. Do Peveka će je vući tri tegljača, a pristajanje se očekuje krajem septembra.

Britanski medij navodi da je jedan od zadataka elektrane i napajanje rudarskog kompleksa Čaun-Bilibin na Čukotki, u okviru kog su i rudnici zlata, ali i naftnih platformi u ruskom Arktiku. Postoji i ideja da se priključi na postrojenje za desalinizaciju, za proizvodnju pijaće vode, što bi donelo korist mnogim ostrvskim državama.

„Iskorišćeno visoko radioaktivno gorivo ostaće u plovilu“, kažu iz Rosatoma i ističu da je elektrana bezbedna i da može da služi kao novi izvor energije za najizolovanije zajednice na svetu, ali su aktivisti za zaštitu životne sredine izrazili zabrinutost zbog rizika od nuklearnih nesreća. Grinpis je elektranu nazvao „nuklearnim Titanikom“.

„Akademik Lomonosov“ je krenuo na put u trenutku rastuće brige zbog nuklearne energije, posebno posle eksplozije u severnoj Rusiji koja se odigrala početkom meseca. Tada je pet radnika Rosatoma izgubilo život, a testiranje izazvalo povišeni nivo radijacije.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti