Hrvatska raspisala javni poziv sa subvencionisanje ekoloških vozila

e_vozilo sobel.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine i prirode Republike Hrvatske u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti raspisalo je javni poziv sa sufinansiranje kupovine hibridnih i električnih vozila.

Kako je istaknuto, fizička lica mogu dobiti podsticaj za jedno vozilo koje moraju zadržati u svom vlasništvu najmanje godinu dana, dok kompanije mogu dobiti maksimalno 91 hiljadu evra za kupovinu vozila, a moraju ih zadržati u svom vlasništvu najmanje tri godine.

Subvencije za kupovinu vozila iznosiće maksimalno 40 odsto od vrednosti vozila. Za električna vozila sa ugrađenim sistemom za produženje autonomije kretanja sa emisijama ugljen dioksida do 50g po kilometru daju se subvencije maksimalno 6500 evra, a za hibridna vozila sa emisijom ugljen dioksida do 90g po kilometru subvencije iznose maksimalno 3900 evra. Kada je reč o električnim skuterima, motociklima i četvorotočkašima subvencije se kreću između 980 i 3900 evra.

Inače, prošle godine fond za subvencionisanje električnih automobila iznosio je oko 1,4 miliona evra, a kupljeno je 340 vozila.

Sandra Jovićević

foto: sobel.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti