Govoreći NE pirotehnici, govorimo DA bezbrižnosti životne sredine i živih bića

Foto-ilustracija: Pixabay (christels)

Vatromet novoizgrađenog Beograda na vodi i ove godine okupljenim građanima priredio je čaroban doček Nove godine, što ne mogu da ne priznam. I nebo drugih gradova Srbije krasile su raskošne svetlucave boje, koje iznova gledamo sa oduševljenjem.

Diveći se magičnosti tih trenutaka, razmišljam o dečijem filmu Pepeljuga i sjaju njene kočije i haljine koji nakon ponoći nestaje. Na isti način lepota vatrometa nestaje nakon ponoći, kada prođe njegov sjaj i kada se vratimo u realnost.

Iako ne mogu da ne priznam čarobnost trenutka, ona gubi svaku vrednost kada narednog jutra društvene mreže i medije ispune vesti o nastradalim životinjama, povređenoj deci i zagađenju vazduha i životne sredine u kojoj završe ostaci pirotehnike.

Govoreći o životnoj sredini, ne treba zaboraviti da vatromet čine različita hemijska jedinjenja. Osnovni materijal su kalijum nitrat, sumpor i drveni ugalj u šta se dodaju radi postizanja čarolije i nitrat olova, barijum i aluminijum. U zavisnosti od boje koja će oslikati nebo, dodaju se različite soli metala, pa se tako za ružičastu boju dodaje litijum, za žutu natrijum, za zelenu barijum, za plavu bakar a za crvenu stroncijum. Ovo je samo deo spiska hemijskih jedinjenja koja se koriste kako bi se postigao magičan efekat.

Kao alternativa klasičnom, pojavio se ekološki vatromet čiji su plastični delovi zamenjeni papirnim. Ipak, ovo bih pre podvela pod takozvani grinvošing.

Jedina prihvatljiva alternativa vatrometu jeste njegovo nepostojanje, na šta su se ove godine odlučili neki gradovi kao što su Beč i Prag. I u Hrvatskoj su NE vatrometu rekli  Rovinj, Opatija, Pula i drugi gradovi, ali i prestonica ove države.

Foto-ilustracija: Pixabay (kpr2)

Vek u kojem živimo pokazao nam je u kolikoj meri mnogi izumi mogu da budu opasni, međutim omogućio nam je da za sve veći broj takvih izuma dobijemo alternativu. Zbog toga, svi ljubitelji nebeske čarolije u novogodišnjoj noći, ne treba da budu tužni.

Neki od gradova koji su odlučili da ove praznike učine bezbednijim za sva živa bića i životnu sredinu, Novu godinu dočekali su uz magičan laserski show koji je omogućio svima bezbrižnije oktucavanje kazaljki u ponoć. Čarolija nije izostala, ali buka, zagađenje i manje povređenih jeste.

Sutra u ponoć pravoslavni vernici dočekuju Novu godinu, koju već ove godine možemo da učinimo bezbednijom kao pojedinci, govoreći NE manjem vatrometu i petardama.

U nadi da će se svest o opasnostima koje pirotehnika nosi sa sobom podići na viši nivo, te da će cela Srbija reći NE pirotehnici naredne godine, ostavljam nam ovaj tekst ovde.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti