Evopska komisija – Predstavljen plan za smanjenje energetske zavisnosti od Rusije

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska komisija predstavila je nacrt plana „REPower EU“ po kome bi Evropska unija pre 2030. godine trebalo da postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva, pre svega gasa. U planu se navodi niz mera kao odgovor na rastuće cene energije u Evropi, kao i za popunjavanje zaliha gasa za sledeću zimu.

Predviđa se da do ukidanja zavisnosti EU od fosilnih goriva iz Rusije dođe pre 2030. godine, te da se diverzifikuje snabdevanje gasom, poveća uvoz prirodnog gasa od drugih dobavljača i poveća proizvodnja i uvoz biometana i hidrogena. Ovo može smanjiti potražnju EU za ruskim gasom za dve trećine pre kraja godine.

“Moramo postati nezavisni od ruske nafte, uglja i gasa. Neophodno je da delujemo sada kako bismo ublažili uticaj rastućih cena energije, diverzifikovali naše snabdevanje gasom za sledeću zimu i ubrzali tranziciju na čistu energiju. Što brže pređemo na obnovljive izvore energije i vodonik, u kombinaciji sa većom energetskom efikasnošću, brže ćemo biti istinski nezavisni i vladaćemo našim energetskim sistemom”, rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Osim zamene ruskog gasa drugim vrstama gasa, EK rešenje vidi i tome da poljoprivreda proizvodi više biogasa, dok uvoz tečnog prirodnog gasa treba znatno povečati, a ujedno treba graditi nova postrojenja za proizvodnju vodonika.

Kako kaže Frans Timermans, potpredsednik Evropske komisije, treba ubrzati procedure kada je reč o izdavanju dozvola za vetroelektrane, solarne elektrane i topolotne pumpe, kako bi se ubrzao prelazak na obnovljive izvore energije. Takođe, mora se ubrzati dugo očekivana energetska sanacija zgrada, jer ukoliko građani smanje grejanje za jedan stepen, godišnje bi moglo da se uštedi deset milijardi kubnih metara gasa.

Ujedno se mora raditi i na boljoj povezanosti gasovoda između zemalja članica Evropske unije. Sigurnost snabdevanja treba da osigura plan EU za vanredne situacije.

Predlažu se nova pravila u cilju da obezbede pravednu ravnotežu resursa, izjednačavanje cena, kao i mogućnost centralne kupovine. Članovi Komisije istuču da potrošači moraju da budu zaštićeni od ekstremnih skokova cena kontrolisanim rastom istih.

Već se razmišlja o sledećoj zimi, kako kažu energenata trenutno ima i tokom leta će ih biti. Plan je da se skladišta gasa u Evropi tokom leta popune, kako bi sve bilo spremno za hladne dana kada se potrošnja drastično povećava.

Evropska komisija će u aprilu usvojiti novu uredbu o skladištenju gasa i zahtevaće od svojih članica da sva skladišta budu popunjena najmanje 90 odsto do 1. oktobra svake godine, 10 odsto više nego što je bilo predviđeno prvobitnim planom.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti