Brošura o prirodi Hrvatske sada je dostupna i slepim i slabovidim osobama

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

Ministarstvo zaštite okoline i energetike je u sklopu projekta „Izrada predloga Planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama (s akcijskim planovima)“ izradilo brošuru o prirodi na Brajevoj azbuci, za slepe i osobe sa slabim vidom.

Navedena brošura „Priroda Hrvatske: Riznica za bolju budućnost“ predstavlja verziju ranije objavljene brošure prilagođenu za korišćenje za slepe i slabovide osobe.

To je ujedno i prva publikacija na Brajevoj azbuci s podacima o stanju prirode na području cele Hrvatske, odštampana je u 300 primeraka, a snimljen je i audio zapis brošure.

Brošura je izrađena kako bi se podigla svest javnosti i nivo informisanja o potrebama i načinima očuvanja strogo zaštićenih vrsta u Hrvatskoj. U brošuri se donosi pregled vrsta i staništa u Republici Hrvatskoj i stanje bioraznolikosti i georaznolikosti.

Kako bi se osiguralo da navedena publikacija bude dostupna krajnjim korisnicima kojima je i namenjena, 13. jula 2020. godine je direktor Zavoda za zaštitu okoline i prirode dr sc. Aljoša Duplić u ime Ministarstva predao 280 primeraka brošure Hrvatskoj bioblioteci za slepe koja će ih distribuirati prema biblioteka širom Hrvatske čiji su korisnici slepe i slabovide osobe.

Projekat „Izrada predloga planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama (s akcijskim planovima)“ finansirao se iz sredstava Evropske unije u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014-2020, sprovodio se od januara 2017. do decembar 2019. godine, a ukupna vrednost projekta bila je 8,4 miliona kuna (1,1 milion evra), od čega su bespovratna EU sredstva iznosila 7,1 miliona kuna (923 hiljade evra), a preostalih 15 odsto osigurao je Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti