Zgradi Pošte na Savskom trgu u Beogradu biće vraćen izgled iz 1927. godine

Foto: Wikipedia/Mister No

Radovima na rekonstrukciji Savskog trga nazire se kraj. Taj deo grada biće potpuno promenjen kada se bude rekonstruisala i zgrada Pošte na Savskom trgu.

Grad je odlučio da zgrada Pošte, kod nekadašnje glavne železničke stanice, bude rekonstruisana i da joj se vrati autentičan izgled iz 1927. godine. Sagrađena je po projektu Momira Korunovića, koji se smatra začetnikom jedinog autentičnog srpskog stila.

Zgrada Pošte, graditeljski biser prestonice, teško je oštećena u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata. Tokom obnove zgrada je zadržala postojeći skelet, ali je fasada potpuno promenjena.

Konačan stručni stav je da je moguće rekonstruisati taj objekat, da izgleda potpuno isto kao što je izgledao pre 93 godine.

„Sada se kreće u fazu projektovanja, a sledeće godine biće izvođeni radovi. Idejno rešenje je uradio arhitekta Branislav Popović i on će učestvovati dalje u postupku projektovanja. Videćemo ko će dobiti posao za sve faze projekta i tada ćemo znati ukupnu cenu i rok trajanja radova“, kaže Marko Stojčić, glavni gradski urbanista.

Ono što je izvesno, u ovoj zgradi posle rekonstrukcije neće biti pošta. Još nije odlučeno da li će objekat biti namenjen kulturi ili komercijalnoj delatnosti.

„Ne bih dao prednost nijednoj nameni. Ono što je moj lični stav je da bih voleo da to bude objekat kulture, ali ostaje da vidimo šta je to što kulturne institucije mogu da ponude kako bismo bili sigurni da će objekat biti u potpunosti iskorišćen“, smatra Stojčić.

I dok će rekonstrukcija Savskog trga biti završena ove jeseni, zgrada Pošte zablistaće starim sjajem za oko dve i po godine.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti